Jesienne zupy odpornościowe wg Pięciu Przemian.

Co prawda warsztat o zupach już za nami, ale dla tych co nie byli kilka słów o daniu, które jest dla każdego i nigdy się nie nudzi, bo gdy połączymy zioła z warzywami i mięsem dobrej jakości gotując zupę, to możemy przygotować niezwykle leczniczą potrawę.

Zupy – wywary i zupy jarzynowe

  • W zależności od użytych składników są bardziej ochładzające lub neutralne do ciepłych
  • Szczególnie korzystne latem lub podczas infekcji i chorób z nadmiaru – przebiegających z gorączką, wymiotami, intensywnym poceniu się
  • Korzystne dla osób z nadmiarem gorąca i niedoborem płynów w ciele
  • Rozgrzewające zupy warzywne przyrządzimy z marchwi, pora, cebuli, dyni, fenkuła (koper włoski) używając większej ilości przypraw
  • Ochładzające zupy warzywne ugotujemy z użyciem: karczochów, bakłażanów, kalafiora, kapusty pekińskiej, rzodkwi, selera, szparagów, szpinaku, cukinii czy kiełków

Mięso jest ważnym białkiem dostarczającym aminokwasy egzogenne, jest to również:

  • Źródło energii – najważniejszy czynnik budowy krwi
  • Dba o dostarczanie ciepła w organizmie
  • Główne źródło budulcowego białka
  • Jest jak „lekarstwo” i jego przedawkowanie szkodzi; nadmiar przyczynia się do gromadzenia lepkiego śluzu (wątroba, pęcherzyk żółciowy)
  • Warto wybierać mięso ze sprawdzonych hodowli
  • Mięso gotowane jest najmniej toksyczne
  • Smak, mięso zawdzięcza obecności kwasu moczowego – oczyszczanie z niego trwa dłużej
  • Rosoły z mięsem są najzdrowszym sposobem przygotowywania mięsa
  • Najlepiej przyrządzać go raz w tygodniu z użyciem wielu warzyw, ziół świeżych i suszonych o działaniu leczniczym
  • Wymagają długiego gotowania (latem krócej) – wg TMC to proces transformowania substancji w energię (tu składniki po wygotowaniu wyrzuca się)
  • Uwaga z rosołami w stanach „nadmiaru” np. gorączka, wymioty oraz zastojów np. bóle i napięcia w klatce piersiowej
  • Każdy gatunek mięsa ma odmienny wpływ na organizm – choć generalnie wzmacniają żołądek

Jesienią, kiedy łatwo o wychłodzenie warto sprawdzić działanie potraw przygotowywanych z ziołami przyprawowymi. Dlatego przepis na zupę marchwiową oraz zupę z fenkuła z ziołami będzie przydatny, bo są one wspaniałym lekarstwem przy przeziębieniu, osłabieniu odporności, problemach żołądkowych, rozwolnieniu oraz po przemarznięciu. Uwzględniają one sposób gotowania w obiegu Pięciu Przemian, gdyż równoważenie smaków i dobieranie ich oraz wykorzystanie mocy działania tychże smaków pozwala na przygotowanie potrawy wręcz leczniczej.

Dodatkowo, podane z kaszą orkiszową czy orkiszowymi zacierkami oraz prażonymi pestkami dyni lub słonecznika będą potrawami niezwykle odżywczymi.

Zupa marchewkowa z ziołami

  • G - do rozgrzanego garnka wlać 2 łyżki gorącej wody
  • Sł - 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 pokrojone cebule (po podsmażeniu wracają do smaku Słodkiego)
  • Sł - 6 pokrojonych marchewek (ok. 1 kg), dusić parę minut mieszając od czasu do czasu
  • Sł - dodać szczyptę kminku
  • dodać imbir świeży starty na tarce (1/2 łyżeczki), szczyptę kolendry, nieco kozieradki lub kardamonu
  • Sn - sól do smaku (ok. 1 łyżeczka), dolać zimną wodę (ok. 2 cm ponad marchewkę czyli jakieś 2 litry) lub bulion warzywny (własnej produkcji - absolutnie nie z "kostki rosołowej")
  • gotować ok. 30 minut pod przykryciem do miękkości, zmiksować
  • K - można dodać trochę soku z cytryny, bazylii
  • G - odrobinę kurkumy oraz łyżkę masła lub oliwy

Ewentualnie dosmakować ziołami, podawać posypaną natką i podprażonymi pestkami słonecznika i dyni. Po przemarznięciu dodajemy trochę więcej ostrych przypraw i taka zupa jest lekarstwem!
Do zupy można dodać ryż, ryż słodki rozgotowany, mieszaninę kasz: gryczaną z amarantusem, poprawiając walory odżywcze takiej zupy.

Zupa krem z fenkuła

  • G - na rozgrzaną patelnię wlać 1 łyżkę gorącej wody
  • Sł - 2 łyżki oleju, 2 pokrojone w plastry cebule i smażyć do miękkości (wraca do smaku Słodkiego)
  • Sł - dodać 4-6 pokrojonych ziemniaków, pokrojony duży fenkuł, 1 pietruszkę
  • dodać kmin rzymski, 3 szczypty galgantu i dusić na małym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem
  • Sn - dolać ok. 1,5 l wody i posolić, gotować do miękkości warzyw
  • K - kilka kropli cytryny
  • G - szczyptę kurkumy, 3 szczypty bertramu
  • Sł - łyżeczkę oliwy
  • biały pieprz
  • Sn - dosolić do smaku

Zmiksować na krem i można podać słonecznik prażony do posypania.