Jesienne zupy odpornościowe wg Pięciu Przemian.

Co prawda warsztat o zupach już za nami, ale dla tych co nie byli kilka sÅ‚ów o daniu, które jest dla każdego i nigdy siÄ™ nie nudzi, bo gdy poÅ‚Ä…czymy zioÅ‚a z warzywami i miÄ™sem dobrej jakoÅ›ci gotujÄ…c zupÄ™, to możemy przygotować niezwykle leczniczÄ… potrawÄ™.

Zupy – wywary i zupy jarzynowe

  • W zależnoÅ›ci od użytych skÅ‚adników sÄ… bardziej ochÅ‚adzajÄ…ce lub neutralne do ciepÅ‚ych
  • Szczególnie korzystne latem lub podczas infekcji i chorób z nadmiaru – przebiegajÄ…cych z gorÄ…czkÄ…, wymiotami, intensywnym poceniu siÄ™
  • Korzystne dla osób z nadmiarem gorÄ…ca i niedoborem pÅ‚ynów w ciele
  • RozgrzewajÄ…ce zupy warzywne przyrzÄ…dzimy z marchwi, pora, cebuli, dyni, fenkuÅ‚a (koper wÅ‚oski) używajÄ…c wiÄ™kszej iloÅ›ci przypraw
  • OchÅ‚adzajÄ…ce zupy warzywne ugotujemy z użyciem: karczochów, bakÅ‚ażanów, kalafiora, kapusty pekiÅ„skiej, rzodkwi, selera, szparagów, szpinaku, cukinii czy kieÅ‚ków

MiÄ™so jest ważnym biaÅ‚kiem dostarczajÄ…cym aminokwasy egzogenne, jest to również:

  • ŹródÅ‚o energii – najważniejszy czynnik budowy krwi
  • Dba o dostarczanie ciepÅ‚a w organizmie
  • GÅ‚ówne źródÅ‚o budulcowego biaÅ‚ka
  • Jest jak „lekarstwo” i jego przedawkowanie szkodzi; nadmiar przyczynia siÄ™ do gromadzenia lepkiego Å›luzu (wÄ…troba, pÄ™cherzyk żóÅ‚ciowy)
  • Warto wybierać miÄ™so ze sprawdzonych hodowli
  • MiÄ™so gotowane jest najmniej toksyczne
  • Smak, miÄ™so zawdziÄ™cza obecnoÅ›ci kwasu moczowego – oczyszczanie z niego trwa dÅ‚użej
  • RosoÅ‚y z miÄ™sem sÄ… najzdrowszym sposobem przygotowywania miÄ™sa
  • Najlepiej przyrzÄ…dzać go raz w tygodniu z użyciem wielu warzyw, zióÅ‚ Å›wieżych i suszonych o dziaÅ‚aniu leczniczym
  • WymagajÄ… dÅ‚ugiego gotowania (latem krócej) – wg TMC to proces transformowania substancji w energiÄ™ (tu skÅ‚adniki po wygotowaniu wyrzuca siÄ™)
  • Uwaga z rosoÅ‚ami w stanach „nadmiaru” np. gorÄ…czka, wymioty oraz zastojów np. bóle i napiÄ™cia w klatce piersiowej
  • Każdy gatunek miÄ™sa ma odmienny wpÅ‚yw na organizm – choć generalnie wzmacniajÄ… żoÅ‚Ä…dek

JesieniÄ…, kiedy Å‚atwo o wychÅ‚odzenie warto sprawdzić dziaÅ‚anie potraw przygotowywanych z zioÅ‚ami przyprawowymi. Dlatego przepis na zupÄ™ marchwiowÄ… oraz zupÄ™ z fenkuÅ‚a z zioÅ‚ami bÄ™dzie przydatny, bo sÄ… one wspaniaÅ‚ym lekarstwem przy przeziÄ™bieniu, osÅ‚abieniu odpornoÅ›ci, problemach żoÅ‚Ä…dkowych, rozwolnieniu oraz po przemarzniÄ™ciu. UwzglÄ™dniajÄ… one sposób gotowania w obiegu PiÄ™ciu Przemian, gdyż równoważenie smaków i dobieranie ich oraz wykorzystanie mocy dziaÅ‚ania tychże smaków pozwala na przygotowanie potrawy wrÄ™cz leczniczej.

Dodatkowo, podane z kaszą orkiszową czy orkiszowymi zacierkami oraz prażonymi pestkami dyni lub słonecznika będą potrawami niezwykle odżywczymi.

Zupa marchewkowa z ziołami

  • G - do rozgrzanego garnka wlać 2 Å‚yżki gorÄ…cej wody
  • SÅ‚ - 2 Å‚yżki oliwy z oliwek, 2 pokrojone cebule (po podsmażeniu wracajÄ… do smaku SÅ‚odkiego)
  • SÅ‚ - 6 pokrojonych marchewek (ok. 1 kg), dusić parÄ™ minut mieszajÄ…c od czasu do czasu
  • SÅ‚ - dodać szczyptÄ™ kminku
  • dodać imbir Å›wieży starty na tarce (1/2 Å‚yżeczki), szczyptÄ™ kolendry, nieco kozieradki lub kardamonu
  • Sn - sól do smaku (ok. 1 Å‚yżeczka), dolać zimnÄ… wodÄ™ (ok. 2 cm ponad marchewkÄ™ czyli jakieÅ› 2 litry) lub bulion warzywny (wÅ‚asnej produkcji - absolutnie nie z "kostki rosoÅ‚owej")
  • gotować ok. 30 minut pod przykryciem do miÄ™kkoÅ›ci, zmiksować
  • K - można dodać trochÄ™ soku z cytryny, bazylii
  • G - odrobinÄ™ kurkumy oraz Å‚yżkÄ™ masÅ‚a lub oliwy

Ewentualnie dosmakować ziołami, podawać posypaną natką i podprażonymi pestkami słonecznika i dyni. Po przemarznięciu dodajemy trochę więcej ostrych przypraw i taka zupa jest lekarstwem!
Do zupy można dodać ryż, ryż słodki rozgotowany, mieszaninę kasz: gryczaną z amarantusem, poprawiając walory odżywcze takiej zupy.

Zupa krem z fenkuła

  • G - na rozgrzanÄ… patelniÄ™ wlać 1 Å‚yżkÄ™ gorÄ…cej wody
  • SÅ‚ - 2 Å‚yżki oleju, 2 pokrojone w plastry cebule i smażyć do miÄ™kkoÅ›ci (wraca do smaku SÅ‚odkiego)
  • SÅ‚ - dodać 4-6 pokrojonych ziemniaków, pokrojony duży fenkuÅ‚, 1 pietruszkÄ™
  • dodać kmin rzymski, 3 szczypty galgantu i dusić na maÅ‚ym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem
  • Sn - dolać ok. 1,5 l wody i posolić, gotować do miÄ™kkoÅ›ci warzyw
  • K - kilka kropli cytryny
  • G - szczyptÄ™ kurkumy, 3 szczypty bertramu
  • SÅ‚ - Å‚yżeczkÄ™ oliwy
  • biaÅ‚y pieprz
  • Sn - dosolić do smaku

Zmiksować na krem i można podać słonecznik prażony do posypania.

W naszej szkole online oraz na warsztatach kuchni piÄ™ciu przemian dowiesz siÄ™ wiÄ™cej - zapraszamy!