Zespół Orkiszowych Pól

"Lekarz leczy, natura uzdrawia."

Hipokrates

Dorota ŁapaDorota Łapa

DIETETYK, SPECJALISTA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA, SPECJ. DIETETYKI TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ, PIELĘGNIARKA
pomysłodawca i współzałożycielka


Od dzieciństwa interesował mnie człowiek i zawsze chciałam nieść pomoc. Najpierw ukończyłam Liceum Medyczne w Poznaniu i pracowałam jako pielęgniarka na oddziale niemowlęcym. Rozpoczęłam jednak studia na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, które ukończyłam z wyróżnieniem w 1997 roku z tytułem specjalisty żywienia człowieka. Od czasów studiów interesowało mnie racjonalne odżywianie i działanie na rzecz utrzymania zdrowia oraz propagowanie tej wiedzy.

W 2006 roku ze względu na bardzo silne problemy alergiczne dzieci, szczególnie syna Huberta, zmęczona leczeniem klasycznym i zaleceniami dietetyki klasycznej nie dającymi efektów, podjęłam walkę żywieniową bazującą na wiedzy zaczerpniętej z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Nauczyłam się gotować wg Pięciu Przemian korzystając z szeroko pojętej literatury specjalistycznej: Barbara Temelie, Bożena Żak – Cyran, Karola Schneider, Paul Pitchord.

Efekty były zadziwiające, a wiedza fascynująca.

Od tego czasu miałam potrzebę wielkiego dzielenia się zdobytymi doświadczeniami z bliskimi i przyjaciółmi. Ale ponieważ wiele aspektów filozofii medycyny chińskiej było dla mnie niejasnych, zdecydowałam się na jej zgłębianie.
W listopadzie 2010 ukończyłam, pomyślnie zdanym egzaminem,  kurs Dietetyki Leczniczej Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w Krakowie prowadzonym przez znaną niemiecką specjalistkę w zakresie żywienia wg TMC Inę Diolosę. Interesuję się również ziołolecznictwem, akupunkturą  i innymi terapiami naturalnymi.

Od czasu studiów jestem mocno związana z Kościołem Katolickim, Kościołem OO. Dominikanów w Poznaniu, niegdyś Duszpasterstwem Akademickim a od 2000 roku Wspólnotą Paleolit. Podstawą życia naszej rodziny jest zakorzenienie w wierze. Dlatego stale interesuje mnie aspekt duchowy wszystkiego czym się zajmuję.

W swej pracy łączę wiedzę dietetyki klasycznej i fizjologii żywienia człowieka z prawami natury, tak bardzo szanowanymi przez tradycje wschodnie odzwierciedlone m.in w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Interesuje mnie również Medycyna św. Hildegardy i jej zalecenia dietetyczne oraz odżywianie zgodne z grupą krwi. W pracy korzystam również z zasad diety rozdzielnej. W ten sposób swoje zalecenia mogę dostosowywać do możliwości pacjenta.

Bardzo chętnie pracuję z dziećmi, ponieważ mam przekonanie, że dla nich w zakresie mądrego odżywiania mamy najwięcej do zrobienia.

Obserwując przyjaciół, bliskich i dalekich znajomych drżę, kiedy widzę jak często cierpią, chorują, a nawet przedwcześnie odchodzą. Stan wiedzy nt. prawidłowego odżywiania które nazwałabym też intuicyjnym został zupełnie zatracony przez społeczeństwo. Nadmierna produkcja żywności przetworzonej o intensywnym i intensyfikowanym smaku oraz niezwykły wpływ, niekorzystnie dla zdrowia, rozwijającego się przemysłu spożywczego, rządzi naszymi potrzebami żywieniowymi.  Społeczeństwo zasłuchane w reklamy producentów żywności oraz poddane słabościom smakowym  niszczy nieświadomie swoje zdrowie. Dlatego krzewienie  wiedzy o naturalnym i dobrym odżywianiu dostosowanym do indywidualnych potrzeb człowieka traktuję jak misję.

Wszelkie działania wykładowe, edukacyjne i doradcze jakie mogłam ofiarować przyjaciołom i znajomym przekonały mnie, że warto zaangażować swoje siły i rozpocząć działalność doradczą i edukacyjną dla wszystkich potrzebujących.

Monika Czarnecka

 Monika Czarnecka

SPECJALISTA W ZAKRESIE MIKROSKOPOWEGO BADANIA ŻYWEJ KROPLI KRWI,  współzałożycielka


Jestem szczęśliwą żoną i mamą czwórki wspaniałych dzieci, które nadają sens naszemu życiu.

To dzięki nim, ich chorobom i wobec bezradności medycyny konwencjonalnej zainteresowałam się dogłębnie naturalnym odżywianiem. Dostałam też dobry i czytelny drogowskaz w postaci Doroty Łapy.  Dzięki jej radom, bym zmieniła żywienie: odstawiła mleko, wprowadziła kaszę jaglaną, owsianki  do diety, udało mi się przewalczyć astmę u młodszego syna - NIE PODAJĄC STERYDÓW, problemy skórne starszego syna oraz przewlekłe kaszle najstarszej córki. Początki były trudne. Ciężko było mi zastosować się do niektórych zaleceń, zwłaszcza widząc protest dzieci na nowe jedzenie. W głowie kotłowało się mnóstwo pytań. Owsianka na wodzie musi być pewnie ohydna?! Gdzie kupić takie jedzenie? Mam od dziś siedzieć w kuchni, której nigdy specjalnie nie darzyłam sympatią?  Jednak pragnienie zdrowia dzieci wyzwoliło we mnie ogromną determinację. Całą rodziną z dnia na dzień odstawiliśmy mleko krowie, białą mąkę, biały cukier. Przeszliśmy solidne oczyszczanie. Przekonaliśmy się do koziego mleka. Efekty były cudowne, dlatego mam tak ogromne przekonanie, do tego czym dzisiaj się zajmuję i pragnę dzielić się moim doświadczeniem, dodawać sił tym, którzy tak jak ja swego czasu,  zmagają się z trudami nawyków żywieniowych. Od czasu pierwszych zmian minęło już pięć lat. Przez ten czas pokochałam kuchnię, odkryłam jej urok i pełnię smaków, nauczyłam się gotować wg 5 przemian, ukończyłam  kurs dietetyki wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz kurs mikroskopowego badania żywej kropli krwi.  Przez te lata widzę, jak bardzo wzmocniłam odporność moich najbliższych.  Jędrek mając 7 lat nigdy jeszcze nie dostał antybiotyku, starsze dzieci doskonale reagują na zioła i naturalne zabiegi, mąż schudł i trzyma wciąż swą wagę.  Patrząc na te sukcesy, jestem dumna z nas i widzę, że podjęty wysiłek miał sens. Życzę wszystkim, którzy zmagają się z chorobą lub też świadomie chcą jej zapobiec, by wyzwolili w sobie wolę zmian, bo wszystko zaczyna się w głowie!

Marzy mi się, by w przyszłości założyć gospodarstwo ekologiczne, żyć w harmonii blisko natury i w zgodzie z nią.

Basia BatisBasia Batis

 KOORDYNATOR DS. EDUKACJI


Od samego początku Orkiszowych Pól kibicuję Dorocie Łapie nie tylko w pasji z jaką buduje własną firmę, ale też w misji pomagania ludziom. Niestygnący zapał i entuzjazm jest dowodem na to, że robi coś bardzo ważnego. Bardzo się cieszę, że mogę należeć do jej zespołu i wesprzeć ją w obszarze edukacyjnym.  Świadomość tego co jemy i co podajemy na stolach naszym najbliższym jest niezbędna do prawidłowego planowania własnego menu, do dobrych wyborów produktów, które mają nam służyć, a nie wpędzać w kłopoty.

Kuchnia 5 Przemian – czego doświadczyłam na własnej skórze – potrafi wyciągnąć z dolegliwość do których już się nawet przywiązaliśmy. I jak dla mnie to całkiem pyszny pomysł, żeby leczyć się przez jedzenie. Lubię jeść, lubię gotować a moje szuflady są pełne przypraw i wiem, że wiele smaków jeszcze przede mną nieodkrytych.

Dorota NizioDorota Nizio
KIEROWNIK ekoSKLEPU NA UL. STRZESZYŃSKIEJ


"Jeśli raz do nas przyjdziesz to już tu zostaniesz." Tak było ze mną. Wspominam pierwsze spotkanie z Dorotą Łapą … U Niej w domu, warsztaty gotowania, Kuchnia według 5 Przemian, Jesień.

 I ta szybka, energetyczna kobieta, która z pasją podchodzi do tego co robi.

Wciągnęło i mnie. Najpierw gotowanie, zmiany w domu, rewolucja …..Potem doradzanie i pomoc innym. A na koniec radość z tego, że to co robię ma sens – w domu z rodziną i w pracy kiedy doradzam innym. Mimo upływającego czasu wciąż uczę się, uczę , uczę. W tym temacie nie można przerwać.

Mocno wierzę w to, że to co wspólnie robimy jest ważne. Mocno wierzę w to, że długo będziemy jeszcze razem. Mam szczęście pracować z pasjonatami zdrowego jedzenia.

 

Kasia BugajakKatarzyna Bugajak

SPECJALISTA DS OBSŁUGI KLIENTA NA UL. STRZESZYŃSKIEJ


Od zawsze wiedziałam co jest dla mnie dobre…sport, taniec i…zdrowe odżywianie.

Zanim jednak poznałam tajniki medycyny chińskiej długo szukałam pomysłu, który pomógłby mi odnaleźć przyjemność w jedzeniu a jednocześnie nie pogłębił problemów zdrowotnych. Wreszcie trafiłam na warsztaty „Gotowania Według Pięciu Przemian”. Po nich zwykła pomidorowa nie była już tą samą pomidorową a wszystkie potrawy były dosmakowane i co najważniejsze lekkostrawne.

Chcąc pogłębić tę wiedzę zapisałam się i ukończyłam „Kurs Dietetyki Profilaktycznej                         i Leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej”.

Koleje losu sprawiły, że na swojej drodze spotkałam cudownych ludzi (z Dorotą Łapą na czele), dzięki którym każdego dnia odkrywam tajemnice kuchni i mądrości chińskich mistrzów.

W moim życiu szukam różnych ścieżek rozwoju, aby holistycznie podchodzić do ludzkich trosk i problemów i aby umiejętnie pomagać innym i sobie.

Obecnie poza pracą w zespole Orkiszowych Pól, uczęszczam na zajęcia Tai Chi i Qigong oraz ładuję akumulatory tańcząc z Dziećmi w poznańskich przedszkolach.

Ania Żywica

Anna Żywica

 DIETETYK, MODERATOR KAMPANII ZDROWY PRZEDSZKOLAK.ORG, SPECJALISTA DS ZAMÓWIEŃ NA UL. STRZESZYŃSKIEJ


O Orkiszowych Polach pierwszy raz usłyszałam podczas konferencji Zdrowy Przedszkolak.org  w Poznaniu. Chcąc poznać pracę dietetyka, jeszcze jako studentka dietetyki i technologii żywności zostałam pierwszą praktykantką Orkiszowych Pól. W ten sposób zetknęłam się z całą gamą dobrej jakości produktów i stopniowo zaczęłam zgłębiać wiedzę dotyczącą medycyny naturalnej i TMC. Uczestniczyłam w kursach i szkoleniach dotyczących odżywiania kobiet i dzieci, dietetyki profilaktycznej i leczniczej według TMC. Swoje wykształcenie łączę z pasją do gotowania prowadząc warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Od dwóch lat jestem moderatorką Kampanii na rzecz naturalnej diety w przedszkolach Zdrowy Przedszkolak.org. W Orkiszowych Polach współpracuję ze studentami, którzy podczas praktyk poznają zasady funkcjonowania sklepów ze zdrową żywnością, uczą się organizacji wykładów związanych ze zdrowym odżywianiem, warsztatów kulinarnych oraz poznają pracę dietetyka. Jestem laureatką "Konkursu na zamawiane prace dyplomowe" za pracę na temat restrykcyjnego odżywiania młodych kobiet. Uwielbiam Zumbę – połączenie tańca latynoamerykańskiego i ćwiczeń fitness.

 

Martyna Dopierała

Martyna Dopierała

SPECJALISTA DS. OBSŁUGI KLIENTA  NA UL. STRZESZYŃSKIEJ
Jestem studentką dietetyki na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Od wielu lat również aktywnym instruktorem Związku Harcerstwa Polskiego. Interesuję się wieloma rzeczami, jednak tym co wszystkie te pasje scala są LUDZIE. Chciałabym jak najwięcej mojej wiedzy i umiejętności przekazać innym, zarówno na polu harcerstwa jako wychowawca jak i zawodowym jako przyszły dietetyk. Bardzo lubię gotować i jeść, a odkrywanie nowych smaków sprawia mi ogromną przyjemność. Dlatego moją przygodę w Orkiszowych Polach rozpoczęłam od pracy w kawiarni i tam zaczęłam zgłębiać tajniki wiedzy na temat Kuchni Pięciu Przemian. Jednak, jak to mówią, najciemniej pod latarnią i najtrudniej przekonać mi do zdrowego żywienia moją najbliższą rodzinę, szczególnie tatę, dla którego obiad bez mięsa to nie obiad. Mimo wszystko wierzę, że pomału, drobnymi kroczkami sprawię, że również i on będzie świadomym konsumentem i zrozumie, że „fit” wcale nie oznacza, że coś jest zdrowe. Najważniejsze jest dla mnie to, że robiąc to co kocham, mogę docierać do tak wielu osób, pomagać im i mocno wierzę , że to co robię ma sens.

Asia Klafkowska-BłaszakJoanna Klafkowska-Błaszak

 KIEROWNIK SKLEPU NA OS. BATOREGO


Mam dwójkę dzieci córkę Marysię i syna Tomka. Są odpowiednio w wieku 8 i 6 lat. Dzieci są alergikami -często chorowały na anginy, a Marysię nękały przez lata dodatkowo  ataki napadowego suchego kaszlu. Medycyna tradycyjna nie dawała ,,rady’’.

Od antybiotyku do antybiotyku, wziewy, sterydy itd. Ta sytuacja powodowała, że zaczęłam szukać innych rozwiązań i  zainteresowałam się  naturalnymi metodami odżywiania i  „leczenia|”. Spotkałam się z Dorotą Łapą  i  dzięki  jej zaleceniom stopniowo zmieniłam dietę w naszym codziennym życiu. Po zastosowaniu  prostych zasad odżywiania z udziałem zdrowych, naturalnych składników pokarmowych dzisiaj mogę potwierdzić, że te zmiany żywieniowe przyniosły oczekiwany rezultat. Ten sukces spowodował, że całkowicie zmieniłam swoje życie i to w różnych jego aspektach.

Zainspirowana zostałam  do dalszego zgłębiania tajemnic zdrowego żywienia i stosowania naturalnych metod  w przypadku choroby.

Zaczęłam interesować się  Medycyną Chińską, w tym gotowaniem wg Pięciu Przemian. Ukończyłam roczny kurs dietetyki profilaktycznej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, który upewnił mnie, że jest to droga, którą chcę dalej iść.

Inne  spojrzenie na życie poprowadziło mnie do  decyzji  porzucenia dotychczasowego  zawodu. Oddam się całkowicie misji propagowanej od lat  przez Orkiszowe Pola – by dzięki zdobytej i poszerzanej nadal wiedzy  - pomagać innym  ludziom.

Od września 2014r.  mam możliwość aktywnego uczestnictwa w tej misji, prowadząc drugi  sklep Orkiszowych Pól. Niezależnie od  proponowanych w sklepie  naturalnych sortymentów spożywczych i suplementów diety służę  fachową pomocą, a nadto proponuje  pomoc w realizacji zdrowego trybu życia  poprzez ciekawe oferty  - dietetyka, refleksologa, akupunkturzysty realizowane w miejscu siedziby sklepu. Jestem spełnioną i szczęśliwą osobą.

Wioletta JaworskaWioletta Jaworska

 SPECJALISTA DS OBSŁUGI KLIENTA NA OS. BATOREGO


 Jestem w miejscu, w którym chciałam być. Nie od zawsze, ale od czasu, gdy zrozumiałam, jak odżywianie wpływa na moje życie… Odżywianie dla mnie to nie tylko zaspokajanie głodu, to dużo szersze pojęcie, część pewnej bardzo logicznej filozofii. Orkiszowe podziwiam za coraz większą wolę i siłę walki o zdrowie ludzi, entuzjazm w propagowaniu życia, niosącego zadowolenie.