Wzmacnianie odporności w kuchni Pięciu Przemian.

W Medycynie Chińskiej o odporności mówi koncepcja WEI QI, czyli najbardziej dynamicznej energii w ciele. Obronna Qi w ciągu dnia płynie na poziomie skóry i mięśni, odżywiając i ogrzewając zewnętrzne tkanki podskórne, odpowiedzialna jest za otwieranie i zamykanie porów skóry, a także za obronę ciała przed wpływem skrajnych warunków pogodowych czy atak mikroorganizmów.

W nocy krąży głębiej, w ciele i w narządach wewnętrznych, odżywiana jest wtedy i wytwarzana z esencji odżywczych z pożywienia oraz wdychanego powietrza.

Zatem rzeczywiście najbardziej odpowiedzialnym za dobrą odporność będzie odpowiednie pożywienie, które ma być ciepłe, poruszające przygotowywane z użyciem ziół, bazujące na ciepłych rosołach mięsnych lub jarskich, gotowanych zbożach - szczególnie owsiankach, duszonych i pieczonych warzywach szczególnie marchwi i dyni.

Dlatego, aby mieć silną odporność, musimy odpowiednio odżywić nasz organizm i zaopatrzyć go nie tylko w witaminy i minerały, ale również w energię i ciepło pochodzące z odpowiednio przyrządzonego pożywienia.

Ciepłe pożywienie wzmacnia żołądek, a ten gdy jest mocny prawidłowo odżywia płuca. O tym między innymi mówi teoria Pięciu Przemian, gdzie Element Ziemii odżywia Element Metalu.

Element Metalu związany z Płucami i Jelitem Grubym, ma swoje maksimum energetyczne Jesienią, dlatego tak bardzo potrzebuje od naszego pożywienia ciepła i poruszającego wpływu delikatnie ostrych smaków. Dodawajmy zatem do naszych potraw przyprawy takie jak kardamon, kolendra, pieprz, czasem nawet nieco chili, ostre warzywa jak por, cebula i czosnek, ale niech będą zrównoważone słodkimi ciepłymi warzywami. W ten sposób będą tworzyły potrawy wzmacniające żołądek i płuca.

Dbajmy tez zawsze o nawilżenie płuc i wzmacnianie tzw. korzenia Yin Płuc. Temu będą służyć zawsze kompoty z gruszek czy jabłek, gotowane z dodatkiem migdałów, anyżu czy kardamonu.