Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej: Chińska medycyna do każdego przypadku podchodzi indywidualnie, a swoje zalecenia dostosowuje do ciągle zachodzących zmian, uwzględniając osobistą konstytucję organizmu, porę roku, klimat.

Podobnie dietetyka nie ma jednolitych zaleceń dla wszystkich odnośnie sposobu odżywiania się. Zalecenia dietetyczne powinny być indywidualne, oparte na diagnozie stanu zdrowia każdego człowieka.?

Podstawą fizjologii żywienia w medycynie chińskiej jest filozofia 5 żywiołów ? elementów ? narządów -smaków (klasyfikowanie pożywienia wg smaków, które wzmacniają odpowiadające im narządy), wiedza o funkcjonowaniu ?potrójnego ogrzewacza?, teoria Yin i Yang pozwalająca określić termikę pożywienia (jak pożywienie ogrzewające, neutralne, ochładzające) oraz teoria funkcjonowania zegara narządów.

Bardzo ważnym w tym podejściu jest holistyczne obserwowanie i analizowanie stanu organizmu ludzkiego. Służą temu szczegółowy wywiad o chorobach, ewentualnych dolegliwościach pochodzących z różnych części ciała oraz diagnostyka bazująca na oglądaniu języka i badaniu pulsu pacjenta odzwierciedlających stan narządów.

ODŻYWIANIE WG PIĘCIU PRZEMIAN

Mówi ono o:

  • prawidłowym zestawianiu najlepszych jakościowo potraw,
  • uwzględnieniu zegara narządów oraz
  • niezbędnej wiedzy o oddziaływaniu termicznym poszczególnych produktów spożywczych
  • działaniu poszczególnych rodzajów smaków

ZALETY GOTOWANIA ZGODNIE Z PIĘCIOMA PRZEMIANAMI

  • Stwarza równowagę energetyczną i smakową potraw, jakby harmonizuje ją, jednocześnie harmonizując narządy wewnętrzne
  • Rozwija świadomość poprzez skupienie i koncentrację, które są niezbędne do przygotowania dobrej potrawy
  • Poprawia przez to strawność potrawy
  • Potrawy są dosmakowane, łatwo stwierdzić czego jej brakuje i dodać
  • Energię pożywienia można kierować do narządów

DZIAŁANIE SMAKÓW


KWAŚNY

Ściągający, zachowuje płyny w organizmie, może „zasznurowywać” organizm. Zbyt dużo kwaśnego może powodować stagnację. Większość kwaśnych produktów ma działanie ochładzające. Bardzo mało produktów kwaśnych ogrzewa (na przykład ocet). Przyporządkowany wątrobie, ściąga, przytrzymuje. Niezalecany przy nadmiarze wilgoci w organizmie ? śluz w gdo, zap. Oskrzeli czy otyłość


GORZKI

Smak gorzki jest zazwyczaj ochładzający aż do zimnego. Odprowadza, wysusza, odnawia, obniża, uspakaja, zapobiega zapaleniom, wstrzymuje upływ krwi (w farmakologii bardzo ważny – krwawienie ma związek z nadmiarem gorąca, a gorzkie zioła mają działanie ochładzające). Przyporządkowany sercu, ale o dużej intensywności goryczy (np. Kawa) osłabia je, gdyż wysusza krew. Terapia oparta na smaku gorzkim można działać przy gromadzeniu się wilgoci w organizmie.


SŁODKI

Jest to najważniejszy smak dla terapii. Odżywia, wzmacnia, harmonizuje, dodaje energii, odpręża. Negatywną cechą tego smaku jest to, że nawilża i powoduje ospałość. Smak słodki obejmuje wszelkie oddziaływania termiczne. Nie chodzi o słodycz cukru, ale przede wszystkim gotowane ziarna zbóż, słodkie warzywa i słodkie owoce. Przyporządkowany śledzionie.


OSTRY

Jest to smak bardzo rozpraszający, ocieplający, przerywa stagnację, otwiera, rozdzielający, powoduje wydzielanie potu. Wiele produktów o smaku ostrym jest ciepłych aż po gorące (większość przypraw). Wyjątkiem są mięta pieprzowa i eukaliptus, które są ostre w smaku, ale ochładzające. Przyporządkowany płucom, ale jego nadmiar osłabia je.


SŁONY

Smak zmiękczający, odżywczy i odprowadzający. Prawie wszystkie produkty o tym smaku (oprócz ryb i owoców morza) są ochładzające aż po zimne. Oddziaływanie tego smaku jest bardzo złożone, gdyż z jednej strony działa wysuszająco, a z drugiej nawilżająco (zawiera informacje związaną z elementem Wody, a nerki mają właściwości zarówno ognia jak i wody). W zależności od przygotowania może być zarówno Yang, jak i Yin. Na przykład sól glauberska (sól gorzka) może ściągać dużą ilość wilgoci z organizmu, jest to właściwość Yin. Z drugiej strony ściąga tę wilgoć z całego organizmu i wydala, co powoduje osuszanie czyli Yang. Wspiera nerki.