Wykłady

Jeśliby ci zabrakło lekarzy, lekarzami niech będą dla ciebie te trzy rzeczy:
pogodny umysł, odpoczynek, umiarkowana dieta.

Asklepiades

Wykłady

Misją Orkiszowych Pól jest edukacja w zakresie prawidłowego żywienia.

Polemika w zakresie zdrowego odżywiania jest w środowiskach dość znaczna.

Jedno jest pewne. Każdy człowiek w swej indywidualności, powinien iść swoją własną drogą do zdrowia, m.in poprzez odnalezienie swojego sposobu odżywiania i prawidłowego dobierania pokarmów.

Aby odnaleźć tę drogę potrzebna jest wiedza, dlatego zapraszamy do skorzystania z oferty wykładów i zajęć praktycznych, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci, które przygotowywane są i prowadzone przez PRAKTYKÓW:  doświadczonych dietetyków, terapeutów. Regularnie w naszym Centrum Naturalnego Odżywiania goszczą: dr Beata Pieczyńska, Magdalena Lubiewska, Kinga Kujawa, Maria Hirowska i oczywiście założycielka - Dorota Łapa.

KALENDARIUM WYDARZEŃ

Prócz wykładów stacjonarnych - na życzenie klienta - prowadzimy także wykłady "na zamówienie" w firmach, placówkach edukacyjnych, parafiach.

Autorskie wykłady otwarte O RÓŻNORODNEJ TEMATYCE, przygotowywane na bazie szeroko pojętej literatury w danym temacie oraz oparte o własne doświadczenia naszego Dietetyka.

Wykłady i skrócone zajęcia praktyczne jakie dotąd przeprowadziliśmy  odbyły się w różnych miejscach i dla różnych instytucji m.in. dla:

  • rodziców z poznańskich i podpoznańskich szkół i przedszkoli
  • Centrum Inicjatyw Senioralnych w Poznaniu
  • dzieci i ich mam ze świetlicy socjoterapeutycznej przy ul. Borówki w Poznaniu
  • Mam dzieci z Akademii Nauki – oddział w Śremie
  • Klubu Seniora przy Stowarzyszeniu Osób Niepełnosprawnych i Ich Rodzin „Amicus” w Poznaniu
  • Kobiet w ramach Festiwalu Pogressteron
  • oraz wiele wykładów otwartych dla znajomych i przyjaciół tej idei

Tematyka wykładów, może być różnorodna. Przykładowe tematy to:

  • Rozmowy o jedzeniu, czyli jak się żywić, by żyć w zdrowiu, pięknie i radości
  • Ciepło i zimno - termiczna natura pokarmów i ludzi. Wpływ zewnętrznych czynników atmosferycznych zimna i gorąca na organizm człowieka. Budowanie odporności poprzez odżywianie
  • Pasożyty, grzyby, toksyny i ich wpływ na brak zdrowia - przegląd sposobów i możliwości ich zwalczania.
  • Łączenie pokarmów oraz ich znaczenie dla lepszego i najlepszego trawienia. Znaczenie dobrego trawienia dla zdrowia wszystkich narządów.
  • Wpływ pożywienia na rozwój fizyczny, intelektualny i emocjonalny dziecka.
  • Pożywienie dla dzieci -  baza: mleko, mleko matki, mleko krowie, mleko kozie i inne produkty mlekozastępcze. Czy jest zdrowe? Co wybierać? Rozszerzanie diety niemowlęcia.
  • Oleje i tłuszcze - ich natura, działanie lecznicze i chorobotwórcze.
  • Słodzić, nie słodzić, czym słodzić.
  • Witaminy, minerały – naturalne czy suplementy. Co wybierać i kiedy? Profilaktyczne oraz lecznicze.

W razie zainteresowania wykładem lub warsztatem o wszelakiej tematyce związanej z odżywianiem prosimy kontaktować się z panią Barbarą Batis:
edukacja@orkiszowepola.pl
601 309 466