Płatki orkiszowe z żurawiną i karobem

Składniki:

suszona żurawina 8 łyżek
daktyle suszone 6 sztuk
pestki dyni 6 łyżek
płatki orkiszowe 20 łyżek
karob 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
sok z cytryny
kardamon
sól

Przygotowanie:

Do 1l wrzącej wody (G) dodajemy 8 łyżek suszonej żurawiny, 6 daktyli posiekanych, 6 łyżek pestek dyni (Sł), 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (O), szczyptę soli (Sn), 20 łyżek płatków orkiszowych (K), kilka kropel cytryny, może być utarte kwaśne jabłko (K) oraz 1 łyżeczkę karobu (G) i gotujemy ok. 15–25 min. Na koniec można dodać łyżeczkę masła lub oleju tłoczonego na zimno (Sł). Można dosmakować odrobiną miodu lub melasy z buraka.