Owies - zboże ocieplające i odpornościowe.

Owies - odporność, pożywność, wspaniałe źródło energetycznych węglowodanów. Wartość energetyczna i odżywcza owsa jest nie do przecenienia. Zawiera dwa razy więcej tłuszczów (w większości kwasu linolowego - Omega 6)  w porównaniu do innych zbóż oraz bardzo dużą ilość białka. Jest źródłem dobrych węglowodanów, w tym rozpuszczalnych polisacharydów i betaglukanów.

Ale cóż to oznacza dla zdrowia?

Betaglukany zawarte w błonniku owsianym zalecane są szczególnie osobom mającym problemy z przewodem pokarmowym. Związki te pod wpływem gotowania, przyjmują formę śluzu, który wyścieła błonę śluzową przewodu pokarmowego. Jest również stosowany w chorobach przewodu pokarmowego, takich jak zespół jelita wrażliwego, zapalenie żołądka oraz zatwardzenia. Owies to jedyne zboże o tak wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego, niezwykle dobroczynnego w swym działaniu na organizm. Z tego powodu przypisuje mu się zdolność oczyszczania z toksyn oraz usuwania cholesterolu z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, przez co wzmacnia mięsień sercowy. Dlatego może być również pomocny w przypadkach wysokiego ciśnienia krwi, otyłości, żylaków oraz hemoroidów.

To również wspaniałe źródło witamin z grupy B - B1, B2 i B6, kwasu pantotenowego oraz witaminy E. Zawiera także fosfor, niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Jest jednym z najbogatszych w krzem pokarmów, wspiera zatem regenerację układu kostnego i tkanki łącznej. Owies działa kojąco na układ nerwowy i rozrodczy. Regularnie pity wywar z owsa działa jak wewnętrzny środek bakteriobójczy, wzmacniając odporność i zapobiegając chorobom zakaźnym. Wywar i owsianka nadają się doskonale dla osób słabych, z niedoborami, w trakcie i po chorobie. Ponieważ płatki owsiane są poddane tylko lekkiemu przetworzeniu, są tak samo pożywne jak owies pełnoziarnisty. Płatki owsiane doskonale nadają się do przyrządzania owsianek, pieczenia chleba, spodów do ciast, kruszonek i deserów.  Warto z nich korzystać tym bardziej, że można je zakupić w bardzo przystępnej cenie.

W kuchni Pięciu Przemian owies ma naturę termiczną ciepłą i klasyfikowany jest w przemianie metalu, czyli reprezentuje smak ostry, dlatego wspaniale wpisuje się we wzmacnianie narządów Płuca - Jelito grube, tym samym mając bezpośredni wpływ na budowanie energii Wei Qi, czyli systemu immunologicznego.

Aby dowiedzieć się więcej zapraszamy do naszej szkoły online oraz na warsztaty kuchni pięciu przemian.