Zespół Orkiszowych Pól

"Motywujemy, wspieramy i towarzyszymy w drodze do zdrowia."

Zespół Orkiszowych Pól

Dorota ŁapaDorota Łapa

DIETETYK, SPEC. DIETETYKI TRADYCYJNEJ MEDYCYNY CHIŃSKIEJ, PIELĘGNIARKA
pomysłodawca i współzałożycielka


Od dzieciństwa interesował mnie człowiek i zawsze chciałam nieść pomoc. W 2006 roku ze względu na bardzo silne problemy alergiczne dzieci, zmęczona leczeniem klasycznym nie dającym efektów, podjęłam walkę żywieniową bazującą na wiedzy zaczerpniętej z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Nauczyłam się gotować wg Pięciu Przemian. Efekty były zadziwiające, a wiedza fascynująca. Od tego czasu miałam potrzebę wielkiego dzielenia się zdobytymi doświadczeniami z bliskimi i przyjaciółmi. W listopadzie 2010 ukończyłam kurs Dietetyki Leczniczej Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w Krakowie prowadzonym przez Inę Diolosę. W swej pracy łączę wiedzę dietetyki klasycznej i fizjologii żywienia człowieka z prawami natury, tak bardzo szanowanymi przez tradycje wschodnie odzwierciedlone m.in w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Interesuje mnie również Medycyna św. Hildegardy i jej zalecenia dietetyczne. Krzewienie wiedzy o naturalnym i dobrym odżywianiu dostosowanym do indywidualnych potrzeb człowieka traktuję jak misję. Wszelkie działania wykładowe, edukacyjne i doradcze jakie mogłam ofiarować przyjaciołom i znajomym przekonały mnie, że warto zaangażować swoje siły i rozpocząć działalność doradczą i edukacyjną dla wszystkich potrzebujących.

Monika Czarnecka

Monika Czarnecka
współzałożycielka


Jestem szczęśliwą żoną i mamą czwórki wspaniałych dzieci, które nadają sens naszemu życiu. To dzięki nim, ich chorobom i wobec bezradności medycyny konwencjonalnej zainteresowałam się dogłębnie odżywianiem, ziołami i naturalnymi terapiami. Tymi prostymi, mądrymi sposobami wyciągnęłam starsze dzieci z przewlekłego kaszlu, problemów skórnych i astmy oskrzelowej. Początki były trudne: protest dzieci na nowe jedzenie, potrawy, które nie zawsze się udały... Jednak pragnienie zdrowia dla najbliższych wyzwoliło we mnie ogromną determinację. Całą rodziną z dnia na dzień odstawiliśmy mleko krowie, białą mąkę, biały cukier. Przeszliśmy solidne oczyszczanie. Efekty były cudowne, dlatego mam tak ogromne przekonanie, do tego czym dzisiaj się zajmuję i pragnę dzielić się moim doświadczeniem, dodawać sił tym, którzy tak jak ja swego czasu, zmagają się z trudami nawyków żywieniowych. Od czasu pierwszych zmian minęło już pięć lat. Przez ten czas pokochałam kuchnię, odkryłam jej urok i pełnię smaków, nauczyłam się gotować wg 5 przemian, ukończyłam kurs dietetyki wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz kurs mikroskopowego badania żywej kropli krwi. Przez te lata widzę, jak bardzo wzmocniłam odporność moich najbliższych. Dzieci doskonale reagują na zioła i naturalne zabiegi, z infekcjami radzimy sobie bez chemii, mąż schudł i trzyma wciąż swą wagę. Patrząc na te sukcesy, jestem dumna z nas i widzę, że podjęty wysiłek miał sens. Marzę o życiu w równowadze i wewnętrznej harmonii.

Basia BatisBasia Batis

KIEROWNIK DS. EDUKACJI


Od samego początku Orkiszowych Pól kibicuję Dorocie Łapie nie tylko w pasji z jaką buduje własną firmę, ale też w misji pomagania ludziom. Niestygnący zapał i entuzjazm jest dowodem na to, że robi coś bardzo ważnego. Bardzo się cieszę, że mogę należeć do jej zespołu i wesprzeć ją w obszarze edukacyjnym. Świadomość tego co jemy i co podajemy na stołach naszym najbliższym jest niezbędna do prawidłowego planowania własnego menu, do dobrych wyborów produktów, które mają nam służyć, a nie wpędzać w kłopoty.

Kuchnia 5 Przemian – czego doświadczyłam na własnej skórze – potrafi wyciągnąć z dolegliwości, do których już się nawet przywiązaliśmy. I jak dla mnie to całkiem pyszny pomysł, żeby leczyć się przez jedzenie. Lubię jeść, lubię gotować a moje szuflady są pełne przypraw i wiem, że wiele smaków jeszcze przede mną nieodkrytych.

Martyna DopierałaMartyna Dopierała

SPECJALISTA DS. EDUKACJI


Od zawsze chciałam pomagać innym, wspierać ich, być dla nich. Połączyłam to z pasją do gotowania i jedzenia i tak ukończyłam studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu na kierunku Dietetyka. Już podczas studiów znalazłam się w Orkiszowych Polach i tutaj też dorastałam zdobywając wiedzę na kursie dietetyki profilaktycznej i leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz wielu wykładach i warsztatach m.in. o Kuchni Pięciu Przemian. Zdobytą wiedzę wykorzystuję w codziennym życiu, a także w kontakcie z kobietami w okresie okołoporodowym, będąc doulą.

Moim marzeniem jest powrót do natury, aby każdy człowiek odnalazł swoją wewnętrzną moc i potrafił zrozumieć czego jego ciało i umysł potrzebują.

Dorota NizioDorota Nizio
KIEROWNIK DS. ADMINISTRACYJNYCH I ZAKUPÓW


"Jeśli raz do nas przyjdziesz to już tu zostaniesz." Tak było ze mną. Wspominam pierwsze spotkanie z Dorotą Łapą … u Niej w domu, warsztaty gotowania, Kuchnia według 5 Przemian, Jesień.

I ta szybka, energetyczna kobieta, która z pasją podchodzi do tego co robi.

Wciągnęło i mnie. Najpierw gotowanie, zmiany w domu, rewolucja. Potem doradzanie i pomoc innym. A na koniec radość z tego, że to co robię ma sens – w domu z rodziną i w pracy kiedy doradzam innym. Mimo upływającego czasu wciąż uczę się, uczę, uczę. W tym temacie nie można przerwać.

Mocno wierzę w to, że to co wspólnie robimy jest ważne. Mocno wierzę w to, że długo będziemy jeszcze razem. Mam szczęście pracować z pasjonatami zdrowego jedzenia.

  

Sandra KałuzińskaSandra Kałuzińska

SPECJALISTA DS. OBSŁUGI KLIENTA NA UL. STRZESZYŃSKIEJ


Swoją przygodę z Orkiszowymi rozpoczęłam jako praktykantka. Pierwszą rzeczą jaką dostrzegłam była niesamowita pasja z jaką Orkiszowe niosą pomoc. Zachwycona, pełna podziwu chłonęłam wiedzę i otwierałam się na nowe doświadczenia. Jednym z nich była Medycyna Chińska. Pamiętam do dziś spotkanie otwarte z pacjentami Doroty Łapy. To były chwile, które uświadomiły mi, jak bardzo ta filozofia jest ukierunkowana na zdrowie i szczęście pacjenta. Zrozumiałam jak wielką moc ma natura. I to właśnie był moment, w którym wybrałam swoją drogę. W przyszłości chciałabym zostać pediatrą. Przekazać miłość do natury, którą w sobie odkryłam, młodszym pacjentom. Wspierać ich, towarzyszyć w drodze do dorosłości i mieć możliwość podziękowania za to, że mi na to pozwolą.

Tak oto ukończyłam kurs Dietetyki profilaktycznej i leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz kurs Leczenia dzieci w TMC z Gali Stoffman.

Wiem, że jeszcze wiele, wiele przede mną, ale jestem gotowa. Zawdzięczam tę gotowość wspaniałym ludziom, którzy z pasją tworzą to wyjątkowe miejsce.

Ewelina WojciechowskaEwelina Wojciechowska

SPECJALISTA DS. OBSŁUGI KLIENTA NA UL. STRZESZYŃSKIEJ


Moja droga do Orkiszowych Pól, usłana była różnymi żywieniowymi doświadczeniami. Początkowo jako studentka Technologii Żywności zafascynowana byłam światem dodatków, konserwantów, spulchniaczy i całej masy innych substancji chemicznych. Było to fascynujące, ponieważ można było stworzyć produkt taki jak nam się podobał, od wyglądu, po funkcje jakie miał spełniać. Niestety daleko temu do natury, która zawsze była mi bliska. Nadal szukałam i tak trafiłam na Podyplomowe Studium z Dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Czułam jednak brak satysfakcji, w tym czym miałabym się zajmować. Po drodze trafiłam na wielu wspaniałych ludzi, którzy nakierowali mnie na Kuchnię 5-ciu Przemian, na holistyczne podejście do człowieka i na zupełnie inne spojrzenie dietetyczne. Moja świadomość rosła i jak to się mówi: „ Na wszystko przyjdzie odpowiednia pora”. Właśnie teraz jest pora na Orkiszowe Pola, które znają wielką moc naturalnych produktów i wiedzą, że przed matką naturą trzeba chylić czoła. Zatem znalazłam miejsce z którym identyfikuję się całym sercem, a ponadto tworzą je wspaniali ludzie!

Asia Klafkowska-BłaszakJoanna Klafkowska-Błaszak

 KIEROWNIK SKLEPU NA OS. BATOREGO


Mam dwójkę dzieci córkę Marysię i syna Tomka. Dzieci są alergikami - często chorowały na anginy, a Marysię nękały przez lata dodatkowo ataki napadowego suchego kaszlu. Medycyna tradycyjna nie dawała ,,rady’’. Od antybiotyku do antybiotyku, wziewy, sterydy itd. Ta sytuacja powodowała, że zaczęłam szukać innych rozwiązań i zainteresowałam się naturalnymi metodami odżywiania i  „leczenia”. Spotkałam się z Dorotą Łapą i dzięki jej zaleceniom stopniowo zmieniłam dietę w naszym codziennym życiu. Po zastosowaniu prostych zasad odżywiania z udziałem zdrowych, naturalnych składników pokarmowych dzisiaj mogę potwierdzić, że te zmiany żywieniowe przyniosły oczekiwany rezultat. Ten sukces spowodował, że całkowicie zmieniłam swoje życie i to w różnych jego aspektach. Zaczęłam interesować się Medycyną Chińską, w tym gotowaniem wg Pięciu Przemian. Ukończyłam roczny kurs dietetyki profilaktycznej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, który upewnił mnie, że jest to droga, którą chcę dalej iść. Od września 2014 r. mam możliwość aktywnego uczestnictwa w tej misji, prowadząc drugi  sklep Orkiszowych Pól. Jestem spełnioną i szczęśliwą osobą.

Wioletta JaworskaWioletta Jaworska

 ZASTĘPCA KIEROWNIKA SKLEPU NA OS. BATOREGO


Jestem w miejscu, w którym chciałam być. Nie od zawsze, ale od czasu, gdy zrozumiałam, jak odżywianie wpływa na moje życie… Odżywianie dla mnie to nie tylko zaspokajanie głodu, to dużo szersze pojęcie, część pewnej bardzo logicznej filozofii. Orkiszowe podziwiam za coraz większą wolę i siłę walki o zdrowie ludzi, entuzjazm w propagowaniu życia, niosącego zadowolenie.

Joanna MierkiewiczJoanna Mierkiewicz
SPECJALISTA DS. OBSŁUGI KLIENTA NA OS. BATOREGO


Jako dziecko nie marzyłam, by zostać lekarzem, piosenkarką, czy strażakiem. Wiedziałam natomiast, że chcę pomagać ludziom. W liceum zainteresowałam się tematyką żywienia, dlatego naturalnym wyborem były dla mnie studia na kierunku Technologia Żywności ze specjalizacją Dietetyka. Już od pierwszego roku dołączyłam do Koła Naukowego Dietetyków, a na ostatnim roku studiów magisterskich podjęłam studia II stopnia na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu – wszystko po to, by wiedzieć coraz więcej. Wiedzę zgłębiałam dalej pracując w poradnictwie dietetycznym oraz w Katedrze Dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Poznałam „od podszewki” dietetykę akademicką i poczułam, że to nie do końca jest „moja bajka”.
Urodziłam synka – alergika, co było dla mnie bodźcem do dalszego pogłębiania wiedzy dietetycznej. Zdobytą wiedzę stosujemy w praktyce i cieszymy się dobrym samopoczuciem i zdrowiem. Nadal czuję niedosyt i tak już chyba zostanie – dietetyka to obszerna dziedzina, która cały czas się rozwija, a ja pragnę ją poznać najlepiej jak się da, by móc nieść pomoc innym.