Zupa marchewkowa z ziołami

Składniki:

oliwa z oliwek 2 łyżki
cebula 2 sztuki
marchew 6 sztuk
kminek, imbir świeży, kolendra, kozieradka, kardamon
sól
bulion warzywny
sok z cytryny
bazylia, kurkuma
masło 1 łyżka

Przygotowanie:

Do rozgrzanego garnka wlać 2 łyżki gorącej wody (G), 2 łyżki oliwy z oliwek (Sł), 2 pokrojone cebule (O) - po podsmażeniu wracają do Słodkiego, 6 pokrojonych marchewek (Sł). Dusić parę minut mieszając od czasu do czasu. Dodać szczyptę kminku (Sł), imbir świeży starty na tarce (1/2 łyżeczki), szczyptę kolendry, nieco kozieradki lub kardamonu (O) i sól do smaku (Sn). Dolać zimną wodę (ok. 2 cm ponad marchewkę czyli jakieś 2 litry) lub bulion warzywny (własnej produkcji – absolutnie nie z „kostki rosołowej”). Gotować ok. 30 minut pod przykryciem do miękkości, zmiksować. Można dodać trochę soku z cytryny, bazylii (K), odrobinę kurkumy oraz łyżkę masła lub oliwy (G). Ewentualnie dosmakować ziołami, podawać posypaną natką i podprażonymi pestkami słonecznika i dyni.