Zupa krem z selera naciowego na mleczku orkiszowym

Przygotowanie mleczka orkiszowego

W garnku z 14 szklankami zimnej wody – Sn, namoczyć na kilka godzin 1 szklankę uprzednio wypłukanego orkiszu – K, następnie długo gotować na maleńkim ogniu, najlepiej przez ok. 4 godziny, następnie przetrzeć przez gęste sito. Otrzymany płyn – mleczko jest lekarstwem, które działa oczyszczająco na wątrobę i regeneruje jej korzeń Yin, odbudowuje również Yin nerek.

Zupa

G – do rozgrzanego garnka wlać kilka łyżek gorącej wody
Sł – następnie 2 – 3 łyżki oliwy
Sł – 0,5 pęczka pokrojonego w plastry selera naciowego
Sł – 4 pokrojone nieduże ziemniaki oraz 1 pietruszkę korzeń
O – dodać kmin rzymski, kozieradkę po 1/3 łyżeczki i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-10 min. a następnie
Sn – podlewać chłodną wodą tak aby przykrywała warzywa ok. 1 cm ponad ich zawartość, dodać 1/2 łyżki soli, i gotować do miękkości warzyw bez przykrycia
K – następnie dodać kilka kropli cytryny, posiekany pęczek naci pietruszki i posiekane ok. 5-8 świeżych liści pokrzywy
K – dodać ok. 3 szklanki mleczka orkiszowego uprzednio przygotowanego
G – szczyptę kurkumy
Sł – łyżeczkę oliwy
O – biały pieprz
Sn – dosolić do smaku

Zupę zmiksować na krem. Zupę możemy podać z prażonymi pestkami dyni i posypać świeżą zieleniną wg uznania.