Zapiekanka z orzechów, maku i jabłek

Do miski wsypujemy kolejno

g – 1 szkl. orzechów włoskich wyłuskanych i nieco posiekanych
sł – 1 szkl. maku
sł – 6 dużych jabłek pokrojonych w nie za grubą kostkę i 1/4 szkl. cukru trzcinowego
sł – 1/2 łyżeczki anyżu mielonego
o – szczyptę kardamonu
sn – szczyptę soli
mieszamy składniki łyżką i pozostawiamy na około 2 – 3 godziny by się połączyły
następnie dodajmy
k – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym rozpuszczone w 2 łyżkach wody, 1 szkl. mąki orkiszowej 1850
g – 1/2 łyżeczki kurkumy
sł – wbijamy 2 – 3 jajka wiejskie dobrej jakości i wszystko porządnie mieszamy,

Powstałą masę wykładamy na blachę i pieczemy w 185 st. przez ok. 1 h.