WYKŁAD: Żywienie przy miażdżycy i układzie krążenia.
Data i czas:
1 marca 2016 wtorek
godz. 17.30
Miejsce:
Orkiszowe Pola Galeria Podolany - Strzeszyńska 63, Poznań
Choroba niedokrwienna serca i zawał to główna przyczyna zgonów w krajach rozwiniętych. W ponad 90 % przypadków przyczyną chorób serca jest stwardnienie tętnic czyli miażdżyca.. W wyniku choroby do wewnętrznej części ścian tętnic "przyczepiają" się różne składniki krwi: cholesterol, związki tłuszczowe, sole wapnia itd. Prowadzi to do zwężenia naczyń krwionośnych i utworzenia się tzw. "blaszek miażdżycowych". W konsekwencji światło naczyń coraz bardziej się zwęża, przepływ krwi stopniowo ustaje. Miejsce do którego zatkana tętnica zwykle doprowadzała krew, staje się niedostatecznie odżywione i dotlenione z powodu braku dostaw krwi. Taka tkanka wkrótce obumiera.
Miażdżyca nie jest chorobą starości a jej powstanie wiąże się ze złą dietą i niewłaściwym trybem życia. Jeśli mało się ruszasz, palisz, jesz dużo i tłusto, zachorujesz na miażdżycę niezależnie od tego, ile masz lat. Co zatem robić aby ustrzec się miażdżycy? Zmienić dietę? Jak wygląda taka dieta ? Jak wcielić ją w życie? Tego możecie dowiedzieć się na wykładzie.
Prowadząca: MAGDALENA LUBIEWSKA, - absolwentka UAM, Podyplomowych Studiów Dietetyki i Planowania Żywienia na UP w Poznaniu, Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej wg TCM, uczestniczka licznych kursów i konferencji, dotyczących wpływu żywności na nasze zdrowie, zainteresowana dietetyką komplementarną, łączącą tradycje wschodnie z zachodnimi, wolontariusz Akademii Walki z Rakiem w Poznaniu, zaangażowana w szerzenie wiedzy na temat wpływu żywienia na profilaktykę chorób onkologicznych, a przede wszystkim kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. Od lat z zamiłowania stosująca kuchnię pięciu przemian.
Koszt: 40 zł
Alior Bank
Nr konta: 17 2490 0005 0000 4600 2258 5309
Dane do przelewu:
Orkiszowe Pola Dorota Łapa
Ul. Boya - Żeleńskiego 18
60-461 Poznań