WEBINAR: Dobrze żywimy dla odporności.

Odporność organizmu staje się szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym, ale dbać o nią powinniśmy przez cały rok. Bowiem nawet niegroźne przeziębienie potrafi wytrącić z równowagi i porządnie dać się we znaki. A co dopiero zapalenie gardła, oskrzeli, angina albo grypa.

Gdy do naszego organizmu wtargną wirusy czy bakterie, budzi się układ odpornościowy. Do walki stają białe ciałka krwi – limfocyty. Dzięki produkowanym przez siebie związkom chemicznym, czyli przeciwciałom, unieszkodliwiają chorobotwórcze drobnoustroje. Jeśli limfocytów jest za mało, walka staje się nierówna. Zarazki mnożą się ponad miarę, co objawia się kaszlem, katarem, wysoką gorączką, bólami głowy.

Ale można temu zapobiec. Jak? Wystarczy wprowadzić do życia niewielkie zmiany, żeby ochronić się przed chorobą, mimo że wszyscy dokoła kichają i kaszlą.

 

PRELEGENTKA

Dorota Łapa - założycielka Centrum Naturalnego Odżywiania Orkiszowe Pola w Poznaniu. Absolwentka Kierunku Fizjologia Żywienia Człowieka, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w Instytucie Avicenny z Francji. Z zawodu jest dietetykiem i pielęgniarką oraz zajmuje się aktywną promocją zdrowia i zdrowego stylu życia poprzez liczne działania edukacyjne. Od lat kształci się w najróżniejszych kierunkach związanych z dietetyką i medycyną naturalną, m.in. w ziołolecznictwie, TCM, medycynie św. Hildegardy, teoriach dotyczących diagnostyki alergii i nietolerancji pokarmowej.