WARSZTAT: Jesień w Kuchni 5 Przemian.

Czy wiecie, że Wei Qi czyli siła obronna organizmu w dużym stopniu zależy od naszych posiłków, zwłaszcza ich jakości - „bez wiedzy o właściwej diecie, niemal niemożliwe jest cieszenie się dobrym zdrowiem.” Aby skutecznie odpierać ataki wirusów czy bakterii w okresie zimowym, to właśnie jesień jest ostatnim dzwonkiem na wzmacnianie Wei Qi!
W kalendarzu chińskim od połowy sierpnia gościmy już jesień, zatem zaczynamy wzmacniać Element Metalu związany z Płucami i Jelitem Grubym.

Jak wykorzystać plony jesieni w Kuchni Pięciu Przemian?Jak odpowiednio odżywić nasz organizm, zaopatrzyć go nie tylko w witaminy i minerały, ale również w energię i ciepło pochodzące z odpowiednio przyrządzonego pożywienia? Dowiecie się tego podczas warsztatu „Jesień w kuchni 5 Przemian. Budujemy Odporność”.
Będziemy mówić o zbożach, owocach i warzywach charakterystycznych dla tej pory roku, a przede wszystkim przygotujemy odżywcze dania wzmacniające nasz układ odpornościowy. Obowiązkowym punktem programu będzie ugotowanie bulionu z korzeniami Dang Gui, Huang Qi, He Shou Wu wzmacniającego Wei Qi.
Przygotowując potrawy skupimy się na energetyce przypraw karminatywnych oraz produktów spożywczych. To właściwości energetyczne pokarmów wywołują określone reakcje w organizmie. Mogą nas ogrzać lub wychłodzić, dostarczyć nam siły życiowej Qi albo nas jej pozbawić.

Zapraszamy na wykład, kulinarny warsztat praktyczny i wspólne biesiadowanie.

 

Dlaczego warto wziąć udział w warsztatach kuchni 5 przemian?
- warsztaty prowadzone są przez doświadczoną terapeutkę TCM, stosującą od lat Kuchnię Pięciu Przemian - Magdalenę Lubiewską-
- poznasz oddziaływanie termiczne poszczególnych produktów spożywczych
- poznasz działanie 5 smaków
- dowiesz się jakie produkty wybierać szczególnie w okresie jesiennym
- poznasz podstawową teorię medycyny chińskiej Yin i Yang
- otrzymasz bazę przepisów, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.
- dowiesz się dlaczego odżywianie zgodnie z porami roku jest ważne dla zdrowia

Dodatkowo:
- zapewniamy produkty najwyższej jakości
- warsztat rozpoczyna się godzinnym wykładem wprowadzającym
- poznasz zioła, które warto stosować w kuchni
- dowiesz się jakie narządy i jak warto wspierać w okresie jesiennym
- spędzisz miło czas przy wspólnym ucztowaniu

 

Szczegóły spotkania:
Data i czas: 18/09/2021 10:00-15:00
Miejsce: Centrum Naturalnego Odżywiania i Terapii Orkiszowe Pola, ulica Strzeszyńska 76 w Poznaniu
Koszt: 240zł

Prowadząca: Magdalena Lubiewska
Absolwentka UAM, Podyplomowych Studiów Dietetyki i Planowania Żywienia na UP w Poznaniu, Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej wg TCM, Akupunktury w Wielkopolskiej Szkole Akupunktury, uczestniczka licznych kursów i konferencji, dotyczących wpływu żywności, ziół, akupunktury na nasze zdrowie, studentka Akupunktury Stems and Branches, Akupunktury Onkologicznej pod okiem doskonałych nauczycieli takich jak Rani Ayal, Bartosz Chmielnicki czy Yair Maimon. Zainteresowana medycyną komplementarną, łączącą tradycje wschodnie z zachodnimi. Zaangażowana w szerzenie wiedzy na temat wpływu żywienia na profilaktykę chorób onkologicznych, wspomagania pacjentów w chorobach metabolicznych, bezsenności czy menopauzie. Od lat z zamiłowania stosująca kuchnię pięciu przemian.


Potwierdzeniem rezerwacji jest dokonanie opłaty od razu przez Przelewy24 lub przelewem tradycyjnym na poniższe konto:
Alior Bank
Nr konta: 17 2490 0005 0000 4600 2258 5309
Orkiszowe Pola
Ul. Boya - Żeleńskiego 18
60-461 Poznań

Jeśli potrzebujesz fakturę - zaznacz to proszę w formularzu zgłoszeniowym.

Organizator w przypadku nie zebrania minimalnej ilości osób na wydarzenie zastrzega sobie możliwość jego odwołania.

Dane do faktury (opcjonalne):

Wiadomość została wysłana, dziękujemy.
Proszę wypełnić wymagane pola!