Szarlotka orkiszowa

Czas na osłodzenie życia, bo nadchodzą długie wilgotne wieczory. Ale by nie namnożyć wilgoci w organizmie, stosujmy przy pieczeniu kurkumę, cynamon, kardamon, anyż, goździki czy świeży lub suszony imbir.

 

Składniki:

– 2 szklanki mąki orkiszowej razowej
– masło, najlepiej klarowane (200g)
– 2 żółtka
– 2 łyżki miodu
– szczypta kardamonu
– ok. 4 jabłka
– rodzynki
– cynamon
– odrobina cukry trzcinowego nierafinowanego

Przygotowanie:

Ciasto wyrobić, podzielić na 2 porcje. Obie włożyć na chwilę do zamrażalnika (5-10min). Jedną z porcji wyłożyć formę, podpiec ją przez 15 min.  w 180 °C. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem i rodzynkami, wyłożyć na ciasto. Posypać odrobiną cukru. Na wierzch zetrzeć kruszonkę z drugiej porcji ciasta. Piec w tej samej temp. przez ok. 40 min.