Sernik z kaszy jaglanej

Składniki na ciasto:
– 600 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 220 surowej)
– 6 pełne łyżki mleka kokosowego
– 50 g wiórków kokosowych
– 100 g mąki kokosowej (należy ją przygotować w młynku do kawy mieszając wiórki kokosowe z cukrem trzcinowym)
– 50 ml soku z cytryny
– 3 żóltka
– 1 łyżka masła
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub tapioki
– 50 g mąki orkiszowej lub owsianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym najlepiej
– 100 g cukru trzcinowego
– szczypta soli

Składniki na farsz jabłkowy:
– 1 kg jabłek
– 40 dkg cukru trzcinowego (jeśli jabłka są słodkie nie ma takiej potrzeby)
– 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na piankę bezową:
– 3 białka jaja
– 70 g cukru trzcinowego
– szczypta soli

Przygotowanie ciasta:
1. Gotujemy kaszę jaglaną.
2. Do miski przekładamy 150 g ugotowanej kaszy, dodajemy 2 łyżki mleka kokosowego i sok z cytryny, 3 żółtka i 100g cukru trzcinowego. Całość blendujemy.
3. Do przestudzonej kaszy (450g) dodajemy 4 łyżki mleka kokosowego, 1 łyżkę masła. Rozcieramy całość dłońmi. Dodajemy 50 g wiórków kokosowych, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub tapioki, 50 g mąki orkiszowej lub owsianej oraz1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodając poszczególne składniki rozcieramy ciasto dłońmi. Na koniec dodajemy kaszę zmiksowaną z sokiem z cytryny i żółtkami.
4. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekamy 20 min.

W międzyczasie:
1. Obieramy jabłka ze skórki i ucieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy cukier (o ile jest potrzebny) i cynamon.
Odstawiamy na bok

2. Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie gotowa, dodajemy 70 g cukru trzcinowego i ubijamy.

Na koniec:
1. Na podpieczony spód, wykładamy jabłka oraz ubitą pianę
2. Pieczemy ok. 40 min. Kroimy dopiero po wystygnięciu

No i serniczek wygląda efektownie, smakuje pysznie.  Można zadać gościom zagadkę, z czego jest upieczony:)

Przepis pochodzi z książki autorstwa M. Białołęckiej „Zaskakująca kasza i ryż”