SZKOLENIE ONLINE: PÓŹNE LATO w Medycynie Naturalnej - wzmocnij trawienie!

Gdy przyjrzymy się filozofii Pięciu Przemian nazywanej też potocznie Pięcioma Smakami czy Żywiołami zobaczymy, że smak słodki przyporządkowany jest elementowi Ziemi. Ziemia to baza, podstawa, na Ziemi dzieje się wszystko, Ziemia jest matką, Ziemia jest żywicielką. Z tej filozofii wnioskować możemy zatem, że Żołądek, który jest przyporządkowany w organizmie temu elementowi jest najważniejszy. Jego siła i praca jest bazą i podstawą wszystkich prawidłowych procesów zachodzących w organizmie.

Wśród smaków przedstawicielem jest właśnie smak słodki. To on reprezentuje żołądek, ale też to on wzmacnia i leczy żołądek. Jednak jego nadmiar np. w postaci słodyczy może go osłabiać. Wiedza o Pięciu Elementach daje nam możliwość analizy produktów pod względem właśnie ich smaków. Słodkie warzywa: m.in. marchew, buraki, pietruszka korzeń, dynia, cukinia, kabaczek, czy słodkie zboża jak kasza jaglana, słodki ryż, kasza kukurydziana, ale też wszelakie węglowodany w ich pełnej natury wzorze, czyli pełne ziarna orkiszu, gryki, jęczmienia czy żyta to te węglowodany, których organizm ludzki potrzebuje, by wzmacniać żołądek i dodawać energii.

Energia zaczerpnięta z takiego pokarmu uwalniana jest do krwi stopniowo, nie wywołując szoku w organizmie. Dlatego warto korzystać z pełnego pożywienia roślinnego, by zaspokoić nadmierną potrzebę smaku słodkiego. Gdy na śniadanie zjemy słodkie zboża ugotowane z warzywami lub owocami, to z pewnością nasz apetyt na słodycze nie będzie tak silny. Gdy zadbamy o ciepłe posiłki w ciągu dnia, nasz żołądek nie będzie się domagał energii ze słodyczy. Gdy do obiadu spożyjemy dużo słodkich warzyw, to również potrzeba słodyczy nie będzie kierowała naszych myśli ku słodyczom przemysłowym.

 

CO OTRZYMASZ W RAMACH PAKIETU?

  

 

PRELEGENTKI

Magdalena Lubiewska - absolwentka UAM, Podyplomowych Studiów Dietetyki i Planowania Żywienia na UP w Poznaniu, Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej wg TCM, uczestniczka licznych kursów i konferencji dotyczących wpływu żywności na nasze zdrowie, zainteresowana dietetyką komplementarną, łączącą tradycje wschodnie z zachodnimi, wolontariusz Akademii Walki z Rakiem w Poznaniu, zaangażowana w szerzenie wiedzy na temat wpływu żywienia na profilaktykę chorób onkologicznych, a przede wszystkim kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. Od lat z zamiłowania stosująca Kuchnię Pięciu Przemian.

Dorota Łapa - założycielka Centrum Naturalnego Odżywiania Orkiszowe Pola w Poznaniu. Absolwentka Kierunku Fizjologia Żywienia Człowieka, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w Instytucie Avicenny z Francji. Z zawodu jest dietetykiem i pielęgniarką oraz zajmuje się aktywną promocją zdrowia i zdrowego stylu życia poprzez liczne działania edukacyjne. Od lat kształci się w najróżniejszych kierunkach związanych z dietetyką i medycyną naturalną, m.in. w ziołolecznictwie, TCM, medycynie św. Hildegardy, teoriach dotyczących diagnostyki alergii i nietolerancji pokarmowej.

Dane do faktury (opcjonalne):

Wiadomość została wysłana, dziękujemy.
Proszę wypełnić wymagane pola!