Seminarium z A. Krzemińską: Jak żywić dzieci i młodzież, by zapewnić pełnię zdrowia.

Zajęcia będą przeprowadzone w formie stacjonarnej, jak również będzie możliwość udziału w transmisji on-line.

W zależności od sytuacji epidemiologicznej zaleceń GIS-u, jeśli nie będzie możliwości odbycia zajęć stacjonarnych, wtedy będzie można przenieść się do sesji internetowej. Będziemy informować o sytuacji na bieżąco jeśli tylko zmienią się zasady i przepisy związane ze szkoleniami.

 

DATA I CZAS:

24 października - 25 października 2020 (sobota - niedziela)

sobota 09:00 - 17:30, z przerwą obiadową między 12:45 a 13:45
niedziela 09:00 - 17:00, z przerwą obiadową między 12:45 a 13:45

 

 

Tematem kursu jest racjonalne żywienie dzieci i młodzieży w oparciu o naukowe podejście w dietetyce współczesnej i starożytna wiedzę medyczną Wschodu, potwierdzoną przez kilka tysięcy lat stosowania w praktyce. „Zachodni” model analityczny i energetyczne, „wschodnie” spojrzenie na funkcjonowanie człowieka wzajemnie się uzupełniają, dając pełny pogląd na to, na czym polega prawidłowe odżywianie. Dzięki temu można bardziej świadomie wspierać dzieci i młodzież w ich rozwoju fizycznym, emocjonalnym i intelektualnym.

Żywienie dzieci w dzisiejszych czasach bywa coraz częściej zaniedbywane, mimo że jakość żywienia to bardzo istotny element dbania o zdrowie. Dobór i wartość odżywcza pokarmów ma bezpośredni wpływ na wydolność fizyczną, prawidłowy wzrost, masę ciała, odporność na choroby, a także na sprawność intelektualną i harmonijny rozwój emocjonalny i społeczny dziecka.

 

Kurs ma na celu przedstawienie najważniejszych zasad, jakich należy przestrzegać w żywieniu dzieci i młodzieży.

 

Kurs adresowany jest do rodziców, opiekunów, osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci w placówkach oświatowych oraz wszystkich tych, którym zależy na poprawie jakości życia swoich podopiecznych.

W programie kursu (16 godzin) znajdują się następujące zagadnienia:

1. Energia życiowa z pożywienia – warunek dobrego samopoczucia, prawidłowego rozwoju i sprawnego funkcjonowania – w jakich produktach jest, a gdzie jej nie ma.

2. Termika i smak produktów – wychładzające, neutralne, ciepłe; kwaśne, ostre, słodkie, gorzkie, słone - czyli dlaczego trzeba dbać o właściwe proporcje i równowagę smaków w posiłkach.

3. Charakterystyka energetyczna produktów – zboża, strączkowe, warzywa, owoce, tłuszcze, ryby, mięsa, nabiał

4. Przyczyny chorób – zewnętrzne, wewnętrzne i zależne od diety – na co mamy wpływ, a czego zmienić nie możemy.

5. Rozwój młodego organizmu z perspektywy medycyny chińskiej – stopniowe kształtowanie się funkcji układu pokarmowego; czego dzieci potrzebują i dlaczego „kochają” słodycze – praktyczne sposoby przeciwdziałania nadmiernemu spożywaniu cukru i przepisy na łakocie, które nie szkodzą zdrowiu.

6. Czynniki wpływające na zdrowie dziecka i charakterystyka faz rozwoju organizmu:

6.1. Przygotowanie matki do ciąży, przyczyny bezpłodności i poronień według medycyny chińskiej

6.2. Poczęcie i życie płodowe

6.3. Żywienie noworodka i niemowlęcia

6.4. Żywienie dziecka

6.5. Żywienie nastolatków

7. Racjonalne żywienie i typy energetyczne według medycyny wschodu, czyli wrodzone predyspozycje do określonych niedoborów i nadmiarów – dlaczego każde dziecko wymaga indywidualnego podejścia

7.1. Zapotrzebowanie na składniki odżywcze

7.2. Równowaga kwasowo-zasadowa

7.3. Produkty korzystne i produkty niewskazane - „pseudożywność”

7.4. Dostosowanie żywienia do konstytucji dziecka na przykładzie typów konstytucyjnych według ayurvedy

8. Nieprawidłowe żywienie jako przyczyna powszechnych dolegliwości dzieci i młodzieży, czyli  jak zapobiegać i jak leczyć dietą:

- spadek odporności

- katar, kaszel, przeziębienie

- astmę

- zapalenie migdałków

- zapalenie ucha środkowego

- egzemy

- atopowe zapalenie skóry

- nadpobudliwość

- zaburzenia koncentracji

- zaparcia

- luźne stolce

- infekcje jelitowe

- trądzik

9. Zioła i produkty spożywcze w profilaktyce i leczeniu najczęstszych dolegliwości - opis energetyczny, praktyczne przepisy i proste receptury ziołowe.

10. Edukacja żywieniowa dziecka – jak wpoić dziecku zasady zdrowego żywienia i wykształcić w nim prawidłowe nawyki żywieniowe

  • sezonowa dostępność produktów – edukacja przyrodnicza
  • edukacja w kuchni – pomoc dziecka przy przygotowaniu posiłków

 

KOSZT: 550 zł, Po zapisie należy wpłacić na poniższe konto - jest to jedyna gwarancja rezerwacji miejsca, dlatego prosimy o rejestrowanie się osób zdecydowanych na udział.

WAŻNE: przy zapisie w miejscu "komentarz" prosimy wpisać jaka forma kursu została wybrana: STACJONARNA czy ON-LINE

 

PRELEGENTKA: dr Agnieszka Krzemińska – specjalista medycyny chińskiej, doradca żywieniowy, promotor zdrowia, wykładowca z ponad 15-letnim doświadczeniem dydaktycznym, tłumacz literatury fachowej z zakresu medycyny chińskiej. Więcej o wykładowcy TUTAJ.

  

17 2490 0005 0000 4600 2258 5309
Dorota Łapa Orkiszowe Pola
ul. Boya–Żeleńskiego 18
60-461 Poznań

TYTUŁY WPŁATY: seminarium jak żywić dzieci


 

Liczba miejsc w formie stacjonarnej jest ograniczona.

Organizator zastrzega sobie możliwość odwołania kursu w razie nie uzbierania się odpowiedniej liczby uczestników.

Organizator wystawia faktury VAT - należy powiadomić jak najszybciej o konieczności wystawienia.

Jeśli chcesz zadać pytanie to napisz: edukacja@orkiszowepola.pl

Dane do faktury (opcjonalne):

Wiadomość została wysłana, dziękujemy.
Proszę wypełnić wymagane pola!