Zupa mocy

G – 4-6 l wrzącej wody, dodać:
G – 1/2 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy, może też być ziele hyzopu, ziele babki lancetowatej, 1/2 łyżeczki rozmarynu,
Sł – 1 łyżeczka kminku w całości,
O – pieprz kolorowy w ziarnach ok. 7-15 ziaren w zależności od ich wielkości, 1/2 łyżeczki cząbru, plaster świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
O – 1/2 łyżeczki kardamonu
Sn – soli do smaku ok. 2 łyżki,
K – kurczak

gotować wszystko 3 godz., a potem dodać:

K – szczyptę bazylii, pęczek zielonej pietruszki, może być też kilka liści selera i kopru związanych w pęczek.
G – można uzupełnić zupę wrzątkiem lub dodać odrobinę kurkumy
Sł – korzeń Dang Gui, Huang Qi, He Shou Wu (po 4-5 plasterków) na ok. 40 min.
Sł – 4-5 średnich przekrojonych marchewek,
Sł – 2,3 korzenie pietruszki (przekrojoną wzdłuż),
O – 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera

Jeśli zupie brak smaku to można jeszcze doprawiać w kolejności smaków np.
G – dodać szczyptę majeranku,
Sł – dodać szczyptę kminku,
O – dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym
Sn – ewentualnie dosolić.

Można podawać z makaronem orkiszowym, lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą jaglaną, kaszą kukurydzianą.