Medycyna Jutra to Medycyna Żywienia.

Mówi się o tym, że dzięki tak niezwykłemu rozwojowi nauki, Dietetyka staje się wiodącą nauką medyczną, wykorzystywaną świadomie i coraz częściej w leczeniu pacjentów. Dlatego odważne słowa, że Medycyna Jutra to leczenie żywieniem. Ileż w tym podejściu kontrowersji?

A jednak? Czy rzeczywiście jest to medycyna jutra? Czy nie jest to zakopana wiedza, którą wyparła akademicka wiedza i naukowe odkrycia? Czy tradycyjne podejście, mądrość wsłuchanych w siebie ludzi, obserwujących przez setki lat przyrodę.

Kiedyś, gdy podczas pewnego ważnego spotkania dietetyków, w pewnym poczytnym piśmie dla tej branży, miałam okazję być zaproszona do dyskusji, czułam pogardę młodych adeptów sztuki dietetycznej po doktoratach dla naszej fascynacji tradycyjną chińska wiedzą medyczną. Bo Starożytną? Bo zbyt stara by była mądra? Czy to nie brzmi jak pogarda dla starego człowieka dziś? Który ma tak wielka mądrość życiową, ale traktowany jest z małym zasobem szacunku?  

Opamiętajmy się, doceńmy to co niezwykle proste i mądre. Przestańmy palić na stosie wiedzę płynącą z intuicji i obserwacji. Taką właśnie daje nam chińska tradycyjna medycyna, której wiodącym kierunkiem leczenia jest wprowadzenie odpowiedniego żywienia uwzględniającego aspekty termiczne pokarmów i jego smaki, są też głęboko rozpracowane sposoby diagnozowania, dobierania ziół, tworzenia receptur ziołowych, czy stosowania akupunktury i masażu w różnych odmianach.

Gotowanie i żywienie wg Pięciu Przemian jest absolutnie najważniejszym i podstawowym aspektem Medycyny Chińskiej. Takim, które tu i teraz możemy zastosować w domu. Bez konsultacji z lekarzem.  Każdy może się tego nauczyć i nie chodzi tu o jakiekolwiek dziwne sposoby postepowania podczas gotowania, a jedynie o zrozumienie zasad wpływu pożywilnia na organizm. Jednak innego niż to co dziś daje nam wiedza naukowa. Gdy chcemy zastosować w codziennym odżywianiu orzechy włoskie, to możemy na nie spojrzeć w dwójnasób. Z jednej strony, możliwości analityczne żywności potwierdzają jak niezwykle odżywczy jest to orzech. Zawiera ogrom kwasów tłuszczowych  czy składników mineralnych o korzystnych właściwościach dla organizmu. Ale gdy spojrzymy na ten sam orzech próbując ocenic jago termikę, jegp smak czy kształt. To jak rośnie, jakim jest owocem drzewa orzechowego, jaka w sobie gromadzi energie słoneczną, żeby dojrzeć. Wreszcie jak długo może być przechowywany stanowią pokarm odżywczy, pozwala nam myśleć o tym wytworze ziemi w sposób zdrowrozsądkowy. W dietetyce leczniczej odnajdujemy te właściwości wynikające z natury i wiemy, że orzech włsoki wpływa ogrzewająco i wzmacniająco na nerki, dzięki temu wpływa na mózg.

autor: Dorota Łapa - dietetyczka TCM, założycielka Orkiszowych Pól