Krem z marchwi według 5 przemian

Składniki:

G – 1,5 litra wody
G – 3 liście laurowe
Sł – 3 ziemniaki
Sł – dwa korzenie pietruszki
Sł – ponad pół kg marchewek
Sł – połówka selera
O- kawałek pora
O- 1/2 cebuli
O – suszony imbir
O – pieprz czarny
O – pieprz cayenne
O – suszony lubczyk
O – suszony kminek
Sn – sól
K – odrobina soku z cytryny
G – suszona kurkuma
G – suszony rozmaryn

Przygotowanie:

Wodę zagotować, a następnie wrzucić kilka liści laurowych, pogotować około 5 minut. Następnie dołożyć pokrojony w kostkę seler, por, pietruszkę, ziemniaki, cebulę i marchew. Gotować około 40 minut, po czym wyjąć liście laurowe i por, zblendować na gładko. Dodać odrobinę suszonego imbiru, pieprzu czarnego i cayenne, lubczyku i kminku. Na koniec dodać odrobinę soli, soku z cytryny, kurkumy i rozmarynu. Całość gotować jeszcze 15 min.

Podawać z pieczoną ciecierzycą – ciecierzycę moczyć w wodzie przez noc, następnie gotować do miękkości. Następnie wyłożyć na papier do pieczenia i piec, co chwilę mieszając do zarumienienia w temp. 150˚C. Zupę można udekorować natką z pietruszki.