Krem dyniowy z nutką pomarańczy

Składniki na 4 porcje:

500 g dyni hokkaido
1 łyżka oliwy extra virgine + 2 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
szczypta imbiru w proszku
1/3 szklanki soku z pomarańczy
woda
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wlać do garnka oliwę i wodę, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle wody aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny. Zmiksować na gładki krem.

Podawać z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni lub pestkami dyni, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.