Dietetyka wg. Św Hildegardy

Hildegarda podkreślała ścisły związek pomiędzy odpowiednim żywieniem a zdrowiem. Zastosowanie odpowiedniego i indywidualnie dobranego odżywiania, może przyczynić się do znacznego polepszenia stanu zdrowia.

Święta Hildegarda, która żyła w latach 1098 ? 1179, mistyczka i wizjonerka, otrzymała od Boga polecenie spisania wszystkiego co widzi, zgodnie z wolą Boga. Powstały w ten sposób dzieła tj. Scivias ? poznaj Drogi Boże; Liber Vitae Meritorum ? Księga zasług życiowych (o odpowiedzialności człowieka); Liber Divinorum Operum ? Księga dzieł Bożych (o świecie i człowieku) oraz Cause et Curae ? o przyczynach i leczeniu chorób i Physica (przyrodolecznictwo). W ten sposób powstała medycyna Hildegardy ? wiedza, która odwołuje się do wszystkich tych pism dla dobra człowieka. Hildegrada łączy różnorodne metody terapeutyczne obejmujące m.in. fitoterapie, zabiegi mechaniczne, kuracje cieplne, psychoterapię, zastosowanie diety.
Takie podejście reprezentują również założenia tradycyjnej medycyny chińskiej, które spisane w sposób logiczny ułatwiają diagnostykę oraz tworzenie zaleceń leczniczych, na których opiera się w pracy nasz dietetyk Dorota Łapa.

Św. Hildegarda z Bingen, ?Physica?

?Żadna inna planeta (?) nie ma takiego wpływu na człowieka jak Księżyc. To samo tyczy się pór roku, gdyż decyduje o nich Księżyc, a także stanu powietrza, to znaczy ulewy czy suszy zimą, czy podczas pełni lata, bo i te zjawiska podlegają wpływom księżyca. Wszystkim kieruje Księżyc, gdyż jest on matką wszystkich pór roku, i wszystkie czasy liczone są według Księżyca. (?) Czas Księżyca nie rządzi jednak naturą człowieka, jakby Księżyc był bogiem czy człowiek otrzymywał od Księżyca jakieś moce natury lub Księżyc dodawał coś lub odejmował ludzkiej naturze czy o czymś decydował.(?) Człowiek jest wprawdzie poddany fazom Księżyca, ale pozostaje wolny w swoich decyzjach.(?) Zmienność pór roku to kolejny wielki cykl, któremu poddany jest człowiek.(?) Człowiek musi uświadomić sobie te naturalne cykle przyrody i żyć zgodnie z porządkiem natury. Kiedy człowiek próbuje wyprzeć się swojej natury i żyć wbrew niej ? popada w choroby.?

Hildegarda podkreślała ścisły związek pomiędzy odpowiednim żywieniem a zdrowiem. Zastosowanie odpwiedniego i indywidualnie dobranego odżywiania, może przyczynić się do znacznego polepszenia stanu zdrowia.  Wiedza lecznicza Hildegardy opiera się na sześciu złotych regułach, które stanowią źródło siły i obejmują wszystkie sfery życia.

1. Należy czerpać energię życiową z czterech żywiołów ? ognia, wody, powietrza i ziemi, poprzez pozytywne doświadczenia przyrody i naturalna środki lecznicze.
2. Należy zadbać o odpowiednią, jakościowo dobrą dietę.
3. Znaleźć czas na sen i czuwanie, by zregenerować cały organizm.
4. Między ruchem i spokojem musi zostać zachowana równowaga.
5. Regularnie oczyszczać organizm.
6. Należy poznać siebie samego, własne cnoty, aby uzyskać zdrowie duchowe.

Według św. Hildegardy każdy środek żywności charakteryzuje się pewnym rodzajem „subtelności”, typów pożywienia w zależności od tego jak wpływa na organizm. Hildegarda wymienia takie właściwości jak chłodny, ciepły, suchy, wilgotny i neutralny. Widać że pod tym względem łatwo znaleźć powiązania wiedzy i doświadczeń świętej z podejściem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej czy Medycyny Ajurwedyjskiej. Dlatego święta zawsze w opisach pożywienia zwraca uwagę dla kogo są przeznaczone wybrane produkty.

ROZPALAJĄCE ŚRODKI ŻYWNOŚCI CHŁODZĄCE ŚRODKI ŻYWNOŚCI ROZGRZEWAJĄCE ŚRDOKI ŻYWNOŚCI
Seler, owies, papryka, mięso wieprzowe, alkohol, kawa tłuszcz, produkty pieczone i smażone Jęczmień, gruszki, maliny, soczewica, banan, pomidor, kurczak, jogurt, sałaty, surówki, wszelkie owoce południowe Orkisz, koper włoski (fenkuł), jabłko, migdały, nieszpułka, marony (odmiana kasztanów jadalnych), daktyle, jelenina, cynamon, goździki, gałka muszkatałowa, kardamon

Podstawowe 4 produkty uważane przez świętą za fundament odżywiania to:

  1. ORKISZ„Orkisz jest najlepszym zbożem, ciepły, tłusty i pożywny. Jest łagodniejszy od innych dając jedzącemu go dobre ciało i krew, a także radość i pogodę ducha.”
  2. MARON – „KASZTAN JADALNY”„Drzewo kasztanowca jest bardzo ciepłe, ma także wielka siłę, z którą ciepło jest złączone i cechuje się mądrością. To co się w nim kryje i jest jego owocem, pomaga na wszelkie słabości w człowieku”
  3. KOPER WŁOSKI„bez względu na to, w jakiej postaci się go spożywa, rozwesela człowieka, dając mu przyjemne ciepło i dobry pot, a także trawienie…”
  4. PIGWA„kto choruje na gościec, niechaj je ten owoc ugotowany i upieczony, a dozna znacznej ulgi”

Możliwość komentowania jest wyłączona.