Pierogi orkiszowe z kaszą gryczaną i szpinakiem

pierogi z kasza grycz i szpinakiem_2

Zagniatamy ciasto na pierogi z maki orkiszowej pełnoziarnistej zaparzanej wrzątkiem.
k – wysypać na stolnicę  3 szklanki mąki orkiszowej razowej, w postaci górki, w której robimy zagłębienie, do którego dolewamy
g – 1 szklankę wrzątku i zagarniamy nożem, gdy wszystko przestygnie, wyrabiamy ciasto, tak długo aż będzie sprężyste (nie może się kruszyć)

Przygotowujemy nadzienie:

Gotujemy kaszę gryczaną niepaloną  w taki sposób aby była dość klejąca z odrobina soli.

g – do 2,5 szkl. wrzątku wsypujemy 1 szkl. kaszy gryczanej, dodajemy ciut
sł – oliwy
o – szczyptę kardamonu
sn – 1/2 łyżeczki soli
Na patelni podduszamy szpinak:

g – na patelnię z odrobiną gorącej wody, dodajemy
sł – 2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego (czy innego dobrej jakości)
sł – dodajemy liście szpinaku ok. 250 g (opłukane i osączone, mogą być w całości lub posiekane) (można je dodać w przemianie drzewa ze względu na ich zieloność, ale zaliczane mogą być do tych dwu przemian)
o – dodajemy łyżeczkę lubczyku
o – nieco kolendry mielonej
sn – i solimy ciut do smaku
k – wpuszczamy kilka kropli cytryny
g – i dodajemy kaszę gryczaną – wszystkie mieszamy dokładnie i dusimy jakieś 15 minut pod przykryciem (farsz musi być klejący, więc jeśli uważamy że jest zbyt sypki to podlewamy nieco wrzątkiem)

Gdy ostygnie nadzienie gotowe – wkładamy je do pierogów – należy jak najcieniej rozwałkować ciasto i wykrywać najlepiej duże pierogi.

Podawać z odrobiną masła

Ten wpis został opublikowany w kategorii Inne, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.