Nadeszła wiosna. Wątroba musi odpocząć.

No i po rosołach. Czas "rzucić mięso". Nadeszła wiosna. Wątroba musi odpocząć. Wiosną wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej należy szczególnie zająć się wątrobą i pęcherzykiem żółciowym. Dążymy wtedy do zmniejszenia ilości jedzenia, chcąc oczyścić ciało po ciężkim zimowym pożywieniu. Dieta wiosenna, poza specyficznym oczyszczaniem, powinna zawierać pokarmy charakterystyczne dla wiosny i jej właściwości Yang. W odżywianiu w tej potrze roku zaczynamy skupiać się na lżejszych pokarmach, dlatego warto wyłączyć teraz mięso z diety. Warto przeprowadzić półoczyszczanie lub pełne oczyszczanie decydując się na dietę warzywną lub post zbożowy. Ale poza tym powinniśmy wiedzieć w którym kierunku zmierzać powinna nasza codzienna dieta w tej porze roku.

Co jeść? Wielu z nas odczuwa potrzebę spożywania lżejszego jedzenia, a wątroba domaga się uzdrowienia. Warto wymienić dziś pokarmy uzdrawiające wątrobę. Będą to młode rośliny, zielenina, kiełki, pędy pszenicy. - pełne ziarna zbóż (najlepiej orkisz, ale również kasza jaglana), - fermentowana soja - tofu i tempeh, - zielone warzywa liściaste - szczególnie brokuły i pietruszka, sałata i kapusta, - wodorosty morskie, - niewielkie ilości kiszonek - jak ogórki, kiszona kapusta czy krótkie kiszonki warzywne, - czarna rzepa, biała rzodkiew i inne rzodkwie, - mniszek lekarski i pokrzywa w sałatkach i zupach - czosnek, który ma działanie - przeciwgrzybicze, antybakteryjne i uodparniające.

Jak przygotowywać? Przygotowanie pożywienia wiosną może być prostsze. Można zwiększać ilość pokarmów surowych i skiełkowanych. Jednak nie każdy człowiek może spożywać surowe i zimne pożywienie. Osoby z oznakami zimna i niedoborów powinny te pokarmy poddawać niewielkie obróbce termicznej, aby zniwelować zimną ich naturę lub dodawać do ciepłych potraw. Wiosną najlepiej gotować pokarmy krócej, ale w wyższej temperaturze, również gotowanie na parze lub krótkie duszenie jest dobrą obróbką termiczną. Ze względu na wznoszącą się energię wiosny w tym okresie możemy gotować bez przykrycia. Jeśli przyrządzamy coś z użyciem oliwy, należy szybko obsmażać. W tym okresie szczególnie należy nie jeść do syta i pilnować aby ostatni posiłek przyjmować popołudniu. Ważne jest również aby w odpowiedniej porze czyli bezwzględnie przed 23.00 (godzina makismum energetycznego pęcherzyka żółciowego) udawać się na spoczynek.

Warto zastosować. Oczyszczanie jelita grubego ziołowym błonnikiem pokarmowym jakim jest babka płesznik, będzie wspaniałym pomysłem aby stopniowo "wymieść" z nich zalegające szkodliwe złogi i pasożyty. W czasie oczyszczania jelit, należy uzupełniać pożyteczne bakterie, które utrzymują w równowadze florę bakteryjną, warto dla oczyszczenia i wzmocnienia komórek wątroby zastosować wywary z mniszka i pokrzywy oraz z ostropestu. Te ziółka warto tez dodawać do potraw. Gdy tylko ich zielone listki pojawią się w przyrodzie należy je zbierać i uzywać do przygotowywania potraw i zup oraz sałatek.   Przypominam też, że w tej chwili szczególnie włączamy kuracje do walki z pasożytami (odsyłam do artykułu o pasożytach na portalu Dzieci są ważne). Warto gotować nasze potrawy używając roślin o szczególnym działaniu przeciwpasozytniczym. Są to głównie zioła ostre lub gorzkie: goździk, granat, pieprz czerwony, mięta błotna, piołun gorzki, cytwar, dymnica pospolita, pestki dyni, tymianek czy czosnek.  

Dorota Łapa Dietetyk Orkiszowych Pól