LISTY DIETETYKA: Idą Święta - Świętowanie... czyli jak pozostać w zdrowiu w Święta Bożego Narodzenia

Dobrze, że Święta Bożego Narodzenia są gorące atmosferą? Radość z Narodzonego Dzieciątka Zbawiciela, wyśpiewywana w cudnych polskich kolędach już daje mocy i dobrego samopoczucia. Ciepło bijące od czerwonych świec świątecznych, może nawet od ognia z kominków i ten spokój, wyciszenie wszelkich emocji, to najwspanialsi świąteczni doradcy? Wszak zima. Może jeszcze taka bez śniegu, ale w kalendarzu chińskim, w którym już za wczasu myśli się nową porą roku i z tego powodu zmienia odżywianie na takie pasujące do niej. Zatem skoro Zima to rozgrzewania czas szczególny. Pamiętajmy o rosołach na wołowinie i ekokurczaku, ciepłych herbatach z rozgrzewającymi ziółkami, i pożywieniu przygotowywanym na ciepło jak owsianki czy duszone warzywa, czasem nawet z mięsem. O tym jaka jest charakterystyka zimowego odżywiania napiszę jednak w kolejnym liście, bo przecież w święta trzeba sobie "pofolgować". ŚWIĄTECZNIE Barszcze, wspaniałe zupy rybne najlepiej z karpia (niezwykle zdrowa i odżywcza zupa szczególnie dla świeżo upieczonych mam i mam karmiących) pierogi z kapustą i grzybami, ryby pod różnymi postaciami, kompoty z suszonych owoców (też niezwykle ważny element zdrowego odżywiania, gotowany bez cukru odżywia krew i płyny ciała), kutia, pierniki i inne wspaniałości. Zachęcam by gotować je przełamując czasem zasady staropolskiej kuchni, pełnej białej mąki i śmietany by zamieniać je na te "zdrowsze" zamienniki cukier brązowy czy mąka orkiszowa z pełnego ziarna oraz jak najbardziej gotować z naturalnych i świeżych składników. A pierniki upieczmy na miodzie naturalnym, unikając białego cukru. Zachęcam i przypominam, że w naszej ofercie znajdziecie Państwo wspaniałe miody w bardzo dobrej cenie, z Pasieki, którą niegdyś polecili mi przyjaciele, położnej w samym sercu Puszczy Zielonki, a prowadzonej przez Starszego już Pana Eugeniusza, który o Pszczołach wie wszystko. Jego miody są prawidłowo przechowywane, a pszczoły nie są dokarmiane cukrem. Przypomnę zatem walory zdrowotne miodów, które możemy Państwu zaoferować: MIÓD GRYCZANY - w stanie płynnym, kolor ciemnoherbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu-brązowy. Miód o silnym zapachu kwiatu gryki, smak ostry, lekko piekący. Jego ZASTOSOWANIE LECZNICZE jest praktycznie najszersze - wspomaga leczenie nieżytów górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnieniu. Zawiera magnez, zalecany w stanach wyczerpania nerwowego. Jest tez dobrym źródłem żelaza, zalecany w niedokrwistości. Działa tez odtruwająco na wątrobę. Pomocny w zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry. Stosowany też przy osłabieniu pamięci, a także po złamaniach. MIÓD LIPOWY - w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy, ostry w smaku z lekka goryczką. Jego LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI obejmują działanie antyseptyczne i uspokajające, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Stosowany w przeziębieniach, w stanach niepokoju, bezsenności. MIÓD WIELOKWIATOWY - w stanie płynnym kolor żółty, po skrystalizowaniu - jasnobrązowy. Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak uzależnione od "oblatywanego" kwiatu. Ten miód LECZNICZO DZIAŁA w przewlekłych stanach zapalnych gardła, przeziębieniu, ale również w chorobach serca, jest łagodny i może wspierać leczenie alergii i kataru siennego. MIÓD RZEPAKOWY - o białawej barwie, łatwo krystalizuje się. Wpływa na wątrobę i drogi żółciowe działając rozmiękczająco, wzmacnia serce i naczynia wieńcowe, wspiera leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych. Korzystajmy zatem z dobrodziejstw miodu, i mimo, że najlepiej działa miód w stanie surowym, dodawajmy go zamiast cukru do naszych wypieków. Pamiętajmy, że miody ogólnie są źródłem korzystnych dla organizmu związków. Kwasów organicznych tj.: jabłkowy, cytrynowy, glukonowy, winowy, mlekowy, bursztynowy i inne Cukrów prostych wchłanianych w organizmie bezpośrednio do krwi tj.: glukoza, fruktoza, maltoza, melecytoza, sacharoza i inne. Biopierwiastków tj.: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, krzem. Witamin tj.: B1, B2, PP, B6, H, A, C, D, K. Enzymów tj.: inwertaza, amylaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glukozy. Aminokwasów: alaniny, leucyny, glutaminy, argininy, metioniny, asparginy, cystyny i innych Pragnę też przypomnieć o wspaniałej herbacie wspomagającej trawienie m.in ze skórką pomarańczową i kminkiem, by po tym ucztowaniu parzyć  ją sobie i cieszyć się jej smakiem i zdrowiem. Przecież nasze zdrowie zależy od dobrego trawienia i dobrego snu oraz wypoczynku. Przepis na stronie sklepu lub w kategorii Przepisy/Napoje. Tymczasem życzę Państwu by Pierwsza Gwiazdka, którą ujrzycie była zapowiedzią kolejnego Odnowienia , a Pan Jezus Narodzony dawał uczucie Dobra i Pokoju przecież bez względu na to co jemy:-) Pozdrawiam bardzo ciepło. Dorota Łapa Dietetyk Orkiszowych Pól