LISTY DIETETYKA: FASOLA: mungo, (mung) i adzuki (azuki, aduki)

Szanowni Państwo, Wierni Klienci, Przyjaciele Idei Dobrego Żywienia Pragnę bardzo podziękować za zaufanie jakim od początku obdarzyliście Państwo Orkiszowe Pola i projekt, który nazwałam Poznaj Smak Prawdziwych Warzyw. Inicjatywa ta zrodziła się we mnie już dawno, również dzięki sugestiom przyjaciół, którym jestem niezmiernie wdzięczna . Teraz wreszcie, przede wszystkim dzięki Waszemu zainteresowaniu i rosnącej świadomości oraz współpracy i możliwościom dwóch bliskich mi osób, Joanny i Moniki, maleńkimi kroczkami ją realizujemy. Wizją i misją działania Orkiszowych Pól jest edukowanie społeczeństwa naszego miasta w zakresie korzystania z dobrego pożywienia, które ma służyć naszemu zdrowiu. Zatem celem naszej firmy jest przede wszystkim: przekazywanie rzetelnej wiedzy dotyczącej zasad prawidłowego odżywiania, budowanie świadomości o wartości spożywania ekologicznych produktów dla zdrowia człowieka. Pozostałe cele to: budowanie świadomości prawidłowego żywienia od najmłodszych lat przekonywanie do naturalnych metod wspierania zdrowia udostępnienie najszerszej z możliwych gamy produktów żywnościowych pochodzących od producentów ekologicznej żywności i okolicznych producentów warzyw zwrócenie uwagi na mało powszechne produkty żywnościowe o dużym znaczeniu zdrowotnymi pomoc w zakresie ich stosowania w naszej kuchni i codziennym odżywianiu przekazywanie wiedzy na temat szerokiej gamy produktów żywnościowych o wysokiej wartości żywieniowej takich jak wiele rodzajów zbóż pełnoziarnistych, produkty naturalne nieprzetworzone lub o niskim stopniu przetworzenia, stworzenie bazy podstawowych produktów ekologicznych w przystępnej cenie, tak aby oferta naszego sklepu była dostępna również dla uboższych osób. W tej chwili dokładamy wszelkich starań aby nasza działalność była zgodna z wszelkimi wymogami sanitarno - higienicznymi, a produkty przez nas dostarczane jak najwyższej jakości, otrzymywane od certyfikowanych i godnych zaufania producentów ekologicznej żywności. Staramy się rozszerzać ofertę, po to byście mogli Państwo kupić u nas większość potrzebnych Wam produktów do zdrowego żywienia. Jednak czas zimy jest nieubłagany, zapasy warzyw naszych dostawców topnieją, a Wielkopolska nie ma ich wielu. Pamiętajmy przy tej okazji, że nadchodzący czas postu, będący wspaniałą okazją do oczyszczenia ciała z pozostałości ciężkiego, mięsnego pożywienia, a tym samym głębszego skupienia na naszej duchowości, jest również związany z naturalną koleją rzeczy braku żywności o tej porze roku. Niestety znów świat XXI wieku pozwala nam zapomnieć o tych naturalnych prawach ziemi. Orkiszowe Pola będą nieustannie przypominać o rządzących światem prawach natury. W dniu dzisiejszym przekazujemy Państwu ofertę rozszerzoną o zbożowe produkty pochodzące z ekoupraw. Zachęcamy do skorzystania. W każdym tygodniu w kąciku "Korzystajmy z dobrodziejstw pożywienia" będę starała się przygotowywać dla Państwa nowe informacje nt. wartości zdrowotnych produktów żywnościowych, a do zakupów przepisy na potrawy o szczególnych walorach zdrowotnych. Dzisiaj zatem przybliżę walory zdrowotne oferowanych przez nas dwóch odmian fasoli - mungo, (mung) i adzuki (azuki, aduki). Pragnęłam aby jak najszybciej znalazły się w naszej ofercie, ze względu na ich niesamowite właściwości lecznicze. FASOLKA MUNG - znana ze swoich właściwości odtruwających, szczególnie korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy, poprzez działanie moczopędne, zmniejsza obrzęki. Stosowana w leczeniu zatruć pokarmowych (w postaci płynu z zupy mung), biegunki, bolesnego oddawania moczu, przy czyrakach, zapaleniu spojówek, udarach słonecznych, śwince. Może być wykorzystywana również w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Z punktu widzenia dietetyki chińskiej jest słodka i ochładzająca, wpływa na odbudowę płynów Yin, zmniejsza objawy gorącej wilgoci w organizmie, poprawa funkcje potrójnego ogrzewacza, ma bardzo silną zdolność oczyszczania układu sercowo - naczyniowego. FASOLKA ADZUKI - oddziałuje na serce i jelito cienkie, wzmacnia funkcje nerek, nadnerczy. Podobnie jak mung, odtruwa organizm, zmniejsza obrzęki, działając moczopędnie i wysuszająco. Stosowana może być przy żółtaczce, puchlinie brzucha, biegunkach, obrzękach, czyrakach oraz w celu wspomagania utraty masy ciała. Picie wywaru z fasoli adzuki leczy zapalenie nerek i większość dolegliwości nerkowych. Dietetyka chińska również zaleca ją do leczenia stanów wilgoci. Adzuki jest termicznie ciepła, w smaku słodkim i kwaśnym, usuwa nadmiar gorąca i porusza zastój krwi. Serdecznie pozdrawiam Dorota Łapa Orkiszowe Pola