Zupa dyniowa

Składniki:

3 marchwie
3-4 cebulki
1–1,5 kg dyni

Przygotowanie:

W garnku 3 litrowym podgrzewamy 1/4 szkl. wody (G) i gdy zawrze nieco oliwy z oliwek (Sł), dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulkę (O) (3-4 nieduże szt.), gdy się zmoży (S), dodajemy 3 marchewki (S) również pokrojone w półtalarki i dusimy je pod przykryciem, uważając aby się nie przypaliły, następnie, już po chwili dodajemy 2 ząbki czosnku (O) – przeciskając przez praskę i podlewamy chłodną przegotowaną wodą (Sn), tak do połowy garnka. Teraz solimy do smaku czyli jakąś 1 łyżkę do 1,5 łyżki dobrej soli (Sn), teraz dodajemy 1/2 łyżeczki bazylii suszonej (K), 1/2 łyżeczki lubczyku, można jeszcze ciut tymianku, cząbru czy majeranku (G). Gotujemy do miękkości warzyw. Jakieś 30-40 min. W tym samym czasie dusimy na patelni – jakieś 20-30 min. (podobnie w mieszaninie woda/olej) dynię pokrojoną w kostkę. Jeśli w garnku jest mało wody, to teraz jest czas aby jeszcze nieco podlać zupę wrzącą wodą, ale ostrożnie aby za bardzo zupy nie rozwodnić, teraz dodajemy dynię do naszej zupy. Miksujemy na krem. Jeśli jest niedosmakowana, to dodajemy odrobinę białego pieprzu i soli. Można posypać natką pietruszki przed podaniem.