Zawiało na biało.

Witamy serdecznie,

trochę nas zawiało, trochę nam nawiało czyli namacalna zima wokół nas. Dajecie radę przy odśnieżaniu i odmrażaniu? Na pewno! Dobrze ustawiona dieta energetyczna pozwoli bez większych kłopotów przetrwać ten chłodny czas. Pewnie nie wszyscy z nas są fanami zimy, ale może dlatego tak bardzo cieszy nas lato, tak bardzo je doceniamy, bo czujemy różnicę. Pamiętajcie zatem o zupach mocy (zioła do tej mikstury oczywiście w naszych sklepach), o rozgrzewających warzywach jak np. dynia czy fenkuł. To również czas rosołów na mięsie - może być kurczak, indyk, królik lub wołowina - cóż najlepiej z ekologicznych hodowli lub sprawdzonego źródła. Dobrze jest też mieć ze sobą kubek termiczny z ciepłym napojem nigdy nie wiadomo czy autobus pojawi się o czasie i czy auto zapali po nocnym przestoju. Kompoty z jabłek i gruszek słodzone daktylami będą dobrym uzupełnieniem codziennego menu. Jeśli dopadło Was przeziębienie, grypa lub po prostu katar to zanim zdecydujecie się na powszechnie dostępne środki zajrzyjcie do nas - doradzimy jak wyjść z choroby bez rujnowania sobie zdrowia pseudolekami. A póki co rozpoczęly się ferie dla najmłodszych w którymś zakątku Polski i przejdą falą przezcały kraj - tak więc udanego wypoczynku i łapania oddechu, w termosie już wiecie co? ... no rosół oczywiście!

Przed nami Dzień Babci i Dziadka! Mamy propozycję upominkową na książki i kosmetyki. Otrzymacie 10% rabatu na ich zakup, jeśli podacie hasło: "BABCIA I DZIADEK". Drobny upominek dla naszych seniorów z naszych slepów na pewno ich ucieszy. Oczywiście zachęcamy również to prezentów mniej materialnych takich jak wizyta u dietetyka, u terapeuty, a może udział w wykładzie lub warsztacie - chętnie wypiszemy zaproszenie na takie spotkanie.

Nasz blog Gotuj z Orkiszowymi wzbogacił się o kolejny niebanalny przepis i proponuje tym razem muffiny buraczane... tak tak w buraku czerwonym jest moc. Tyle można z niego zrobić! nawet ciastka upiec. 

Przed nami duże wydarzenia organizowane przez Orkiszowe Pola, na które serdecznie wszystkich zapraszamy.

Już w tym tygodniu w piątek 20 stycznia I Konferencja z cyklu "Wspólna medycyna - razem dla pacjenta" współorganizowana ze Szkołą TOMO i Compleo. To nowatorski pomysł na przybliżenie do siebie świata medycyny zachodniej i medycyny naturalnej. Wydarzenie będzie miało miejsce w Katowicach, a wstęp jest bezpłatny - zapraszamy na stronę projektu.

15 lutego zapraszamy na III Konferencę ZdrowyUczen.org - a szczególnie wszystkich odpowiedzialnych za zdrowie i żywienie dzieci w placówkach oświatowych, zarówno w szkołach jak i przedszkolach. Program zapowiada się bardzo ciekawie - tym razem poruszymy temat alergii i nietolerancji pokarmowych, a gościem specjalnym będzie Grzegorz Łapanowski i jego Szkoła na widelcu. Zaglądajcie na stronę projektu ZdrowyUczen.org - tam można pobrać program i plakat, który można powiesić w szkole, przedszkolu lub innym miejsu, gdzie zachęci zarówno rodziców jak i nauczycieli, kucharzy czy dietetyków.

A w naszej nowej i przestronnej warsztatowni też gwarno i tłoczno. Coraz częściej gościmy dzieci szkół podstawowych i gimnazjalnych na warsztatach zdrowego gotowania. Bardzo się cieszymy z takich inicjatyw i pomysłów na spędzenie czasu, bo wiecie czym skorupka za młodu... Zachęcamy również dorosłych do brania udziału w naszych wydarzeniach. Jeszcze dzisiaj wykład i zaproszenie do cukrowego detoksu, a w sobotę 21 stycznia warsztat przygotowywania słodkości bez użycia cukru. Natomiast 18 stycznia zapraszamy na warsztat "Śniadanie Mistrzów" - o najważniejszym posiłku dnia i wariacjach na jego temat opowie Dominika Nitschke-Michalak. 24 stycznia odbędzie się wykład, na którym porozmawiamy o jakości dostępnej żywności w sklepach spożywczych - czy na pewno jest to żywność czy raczej wyrób chemiczny i jaki ma wpływ na nasze zdrowie. W ostatni czwartek stycznia pojawi się u nas dr Agnieszka Krzemińska z wykładem dotyczącym zdrowia i piękna dojrzałych kobiet. Zapraszamy!

Zaglądajcie, korzystajcie i cieszcie się zdrowiem!

Pozdrawiamy

Zespół Orkiszowych Pól.