Z radością jest jak z myciem zębów.

Witamy serdecznie,

Mijają nam dni, gdzie nastrój radości nie musi być sztucznie wywoływany. Po okresie postu i pracy nad wybranymi zachowaniami (pamiętacie nasze ćwiczenia?) nastał nam czas radości, który dzielnie wspiera nawet przyroda. To chyba jedyny czas w ciągu roku, gdzie uśmiechamy się do kwiatów, krzaków, owadów i cieszymy się, że są. Ta radość też towarzyszy jedzeniu. Nawet najzdrowszy posiłek spożyty w złości lub gniewie będzie trucizną. Wprowadzenie nadmiernych restrykcji w decydowaniu co jem, a czego absolutnie do ust nie wezmę też może wywoływać niemiłe odczucia zwłaszcza w konfrontacji przy wspólnym stole. Możemy popsuć najlepszą biesiadę strasząc konsekwencjami  spożywania tzw. „marketowej” żywności lub zostawiając swój pusty talerz jako demonstrację swoich poglądów. Mam jednak wrażenie, że w ten sposób odniesiemy odwrotny skutek. Jeśli chcemy kogoś przekonać do naszego stylu życia to nie straszmy, nie obrzydzajmy, nie komentujmy i nie smućmy. To jak z uczeniem dzieci mycia zębów – niema co straszyć, że wypadną zęby jeśli się ich nie umyje - to nie działa, ale działa przykład i dobry nastrój. Zatem Nasi Drodzy jeśli będzie z nas emanować radość z tego co wybraliśmy w życiu to pociągniemy innych za sobą – to potrwa, ale efekt będzie trwalszy niż demonizowanie bagietki. Jedzmy z radością, gotujmy z radością, a nieprzekonani się nią zarażą.

Po świątecznych spotkaniach trochę trudniej myśli się o jedzeniu, ale jak ktoś kiedyś powiedział: „jeść trzeba” – może teraz trochę lżej, trochę mniej, ale jednak. Wiosna za oknem to i na naszych półkach powoli ją widać. Obok kiełków zaczną się pojawiać rzodkiewki, kalarepki może za niedługo inne nowalijki, które ucieszą nasze oczy. W dniach od 4 kwietnia do 10 włącznie w ofercie promocyjnej będzie dostępny sproszkowany młody jęczmień. W sam raz na oczyszczające zielone koktajle.

Od zawsze w naszej ofercie były produkty orkiszowe zgodne z zaleceniami św. Hildegardy z Bingen. Teraz ta oferta została poszerzona o kolejne produkty jak np. nalewki lecznicze, kremy, przyprawy w wygodnych i estetycznych opakowaniach, mieszanki przypraw do przeprowadzenia kuracji. Zapraszamy do odwiedzenia sklepów stacjonarnych i zapoznania się z tymi nowościami.

W tym tgodniu propozycją kulinarną jest pasta z zielonej soczewicy z pomidorami - wg blogu Gotuj z orkiszowymi.

Jeśli chcielibyście poczuć się lżej, piękniej i zdrowiej to zapraszamy serdecznie na wyjazdy oczyszczające do Gąsek. Kwietniowe terminy już są zajęte, ale w maju mamy jeszcze do dyspozycji parę miejsc. To świetny czas na zadbanie o własne zdrowie w miłym towarzystwie, pod okiem doświadczonych terapeutów w pięknych okolicznościach przyrody. Zapraszamy na stronę internetową oczyscorganizm.pl – tam znajdują się wszystkie informacje i możliwość rezerwacji miejsca.

W sklepach można również otrzymać nową ulotkę informującą o naszych wydarzeniach. Szczególnie polecamy jutrzejszy wykład Doroty Łapy o wzmacnianiu wątroby – zaczynamy o 17.30. W sobotę warsztat Kuchni 5 Przemian – Wiosna – zapraszamy wszystkich pasjonatów tej kuchni. W kolejny wtorek zapraszamy na wykład dotyczący cukrzycy – „Cukrzyca – wcale niesłodkie życie”. To podstępna choroba, z którą wiele osób żyje nie wiedząc o tym a dotyka coraz młodszych. W tym miesiącu rozpoczynamy kurs „Gotowe leki ziołowe w medycynie chińskiej”, który poprowadzi dr Agnieszka Krzemińska. Z radością (no właśnie!) informujemy, że rozpoczęliśmy nabór na kurs dietetyki profilaktycznej i leczniczej wg TMC, który rozpocznie się na początku grudnia – zapisy tutaj.

Wszystkie wydarzenia są na naszej stronie www.orkiszowepola.pl - jeśli macie pomysł na temat wykładu, który warto byłoby zrealizować to piszcie na edukacja@orkiszowepola.pl.

Pozdrawiamy radośnie życząc radości w rzeczach maleńkich.

Zespół orkiszowych Pól