Wodorosty, czyli warzywa z morza - źródło zdrowia i długowieczności.

"Nie ma takiego obrzęku, na który nie pomogłyby wodorosty."
Starożytne chińskie księgi

Dziś o warzywach z morza - źródle zdrowia i długowieczności. W naszym kraju i klimacie nie ma zwyczaju spożywania darów morza. Najbardziej jesteśmy skoncentrowani na tym pożywieniu, które rodzi dla nas ziemia. Trawa morska, wodorosty, algi, glony - tych nazw używa się zamiennie, gdy mamy na myśli rośliny zakwalifikowane do spożywania przez człowieka.

Od wielu lat jednak prowadzone są badania naukowe nad tymi tworami przyrody, ponieważ okazuje się, że mają niezwykłe właściwości lecznicze. Warto je poznać i stosować w codziennym odżywianiu. Wśród alg spożywczych wyróżniamy m.in.: wakame, arame, nori (w kilku odmianach), kombu, jak również agar-agar. Ich niezwykłe działanie przejawia się w bogactwie minerałów, których jest odpowiednio między 10 a 20 razy więcej niż w roślinach lądowych oraz wielu witamin i związków niezbędnych do przebiegu prawidłowych procesów metabolicznych w organizmie.

 Medycyna chińska określa ogólne właściwości wodorostów jako szczególnie leczniczo wpływające na organizm. Należą do elementu wody i mają naturę termiczną ochładzającą. Zatem w potrawach gotowanych wg 5 przemian dodawane powinny być w smaku słonym. Ich działanie dotyczy rozmiękczania stwardniałych obszarów i mas w ciele oraz przekształcania śluzu, zastarzałej wilgoci i gęstego śluzu zw. w TMC "tan". Ponadto algi działają moczopędnie, budują płyny Yin (krew i cenne płyny) i poprawiają metabolizm wody, odtruwają organizm, oczyszczają układ limfatyczny, i działają alkalizująco na krew, usuwają pozostałości napromieniowania.

Warto z nich korzystać w dietach odchudzających. Obniżają one również poziom cholesterolu we krwi. Rośliny morskie zawierają również substancje żelowe powlekające i z tego powodu świetnie działają na płuca i przewód pokarmowy. Ponadto stosuje się je do leczenia opuchlizn, zgrubień, guzków, wola, opuchniętych gruczołów limfatycznych. Są też przydatne w leczeniu raka i mięśniaków.

Agar-agar jest produktem śluzowej wydzieliny niektórych roślin morskich, która w przygotowywaniu potraw świetnie zastępuje żelatynę. Agar-agar szczególnie korzystnie działa na płuca i wątrobę, wspomaga trawienie i leczenie otyłości, pomocny w leczeniu hemoroidów, pozbywania się toksycznych odpadów.

Idealnym sposobem stosowania zielonych warzyw morskich jest regularne ich dodawania do potraw. Dawka zalecana to 5 - 15 g dziennie Pragnę tez zwrócić uwagę, że są one niezwykle wartościowym źródłem jodu, wapnia i żelaza. Wobec wszystkich powyższych wiadomości i niezaprzeczalnych faktów dotyczących ich działania na organizm, zachęcam do wprowadzania wodorostów do diety. Zachęcam do tego by korzystać z wodorostów przy gotowaniu zup i warzyw strączkowych. Algi nie zmieniają smaku potrawy.

Zapraszamy do naszej szkoły online, gdzie znajdziesz wiele ciekawych kursów miedzy innymi Podstawy kuchni 5 przemian oraz wiele innych. Zapraszamy również na warsztaty dotyczące Kuchni 5 Przemian.