Warsztaty kulinarne Kurs gotowania - Poznań i nie tylko

Kto umiarkowany w jedzeniu, ten lekarzem dla siebie.

Celsus

 

Oferujemy Państwu warsztaty gotowania dla zdrowia, dlatego warto w naszym Centrum Naturalnego Odżywiania wybrać dla siebie odpowiedni kurs gotowania - Poznań jest miejscem, w którym prowadzimy takie zajęcia regularnie, pomagając nabyć podstawowe umiejętności związane z przygotowywaniem zdrowych potraw. Proponowane warsztaty kulinarne to znakomite rozwiązanie dla osób chcących rozpocząć prawidłowe odżywianie na podstawie odpowiednio zbilansowanego jadłospisu. Nasz kurs gotowania pozwala na nowo odkryć sztukę przyrządzania potraw i zupełnie odmienić swoje nawyki żywieniowe. Kursy gotowania prowadzone są przez specjalistów w zakresie odżywiania i dietetyków. Serdecznie zapraszamy do Poznania na profesjonalne warsztaty kulinarne składające się z części teoretycznej i praktycznej.

Część teoretyczna kursów gotowania

Aby rozpocząć praktyczne przygotowywanie potraw, warto najpierw przyswoić podstawowe informacje z zakresu zdrowego żywienia, w związku z tym nasz kurs gotowania rozpoczyna się od poznania teorii. Większość naszych zajęć proponuje część wykładową, podczas której przekazujemy najlepszą wiedzę o mądrym odżywianiu. Zapewniamy materiały edukacyjne wspomagające kurs gotowania. Poznań, w którym mieści się nasze Centrum Naturalnego Odżywiania to stałe miejsce prowadzenia warsztatów. Możemy przeprowadzić kurs gotowania, również we wskazanym przez Państwa miejscu.

Część praktyczna

Wspólne gotowanie według uzyskanej wiedzy oraz próbowanie gotowych potraw pozwoli na sprawdzenie nowo nabytych informacji w praktyce. Zdobywanie doświadczenia w ten sposób znakomicie dopełnia nasz kurs gotowania i sprawia, że szybciej zdobywa się niezbędną wiedzę. Warsztaty kulinarne w Poznaniu pozwalają więc na poszerzanie świadomości żywieniowej.

W naszym Centrum Naturalnego Odżywiania prowadzimy WARSZTATY GOTOWANIA DLA ZDROWIA, Podczas których dzielimy się wiedzą o:
- sztuce gotowania wg Pięciu Przemian,
- makrobiotyce
- prowadzeniu kuchni bezglutenowej
- pieczeniu chleba na zakwasie
- pieczeniu słodkości bez cukru
- gotowaniu wg wskazań św. Hildegardy z Bingen.
Uczymy dobierać  pożywienie, jak również przygotowywać pełnowartościowe potrawy o znaczeniu leczniczym.
Każdy warsztat obejmuje część teoretyczną i praktyczną, czas trwania zależny jest od tematyki, przeciętnie trwa od 3 – 6 godzin.
Proponowane warsztaty kulinarne pozwolą Ci uzyskać wiele korzyści. Uczymy dobierać pożywienie, jak również przygotowywać pełnowartościowe potrawy o znaczeniu leczniczym.

Uczestnicy otrzymują materiały, wspólnie gotujemy potrawy, które następnie kosztujemy. Podczas kursów jest czas na dyskusję i wymianę doświadczeń.

KALENDARIUM WARSZTATÓW

Cyklicznie ponowiane przez naszego dietetyka Dorotę Łapę tematy to:

  1. Jak wzmacniać dzieci dobrą dietą. Gotowanie wg Pięciu Przemian i stosowanie ziół we wzmacnianiu odporności. Terapie wspierające zdrowie dzieci do użytku domowego.
    Warsztat z gotowaniem, przyrządzaniem herbat ziołowych.
  2. Teoria i praktyka pieczenia chleba na zakwasie jako element naturalnej zdrowej diety człowieka.
    Warsztat z pieczeniem chleba, kosztowanie chlebów z różnych wypieków oraz przyrządzaniem najlepszych past do chleba.
  3. Cztery pory roku czyli Gotowanie wg Pięciu Przemian w poszczególnych porach roku:
    • Budowanie odporności w teorii Pięciu Przemian - jesienne potrawy
    • Zimowe gotowanie dla mocnych nerek, i szpiku.
    • Wiosenne potrawy i łagodne oczyszczanie wątroby wg teorii Pięciu Przemian, oraz różne terapie oczyszczające ciało, wątrobę, krew i ducha.
    • Letnie wzmacnianie soków i płynów ciała dla urody i długowieczności - gotowanie wg Pięciu Przeamian Latem.
    • Swoją odporność wzmacniaj już latem. Późne lato w TMC czy jesień w kulturze zachodu.
  4. Uwielbiam słodycze czyli jak upiec zdrowe słodkości bez cukru - warsztat pieczenia wraz z teorią wzmacniania żołądka dla zwalczenia uzależnienia od słodyczy.
  5. Dobry styl odżywiania  to droga do zdrowego odchudzania - odchudzanie w teorii Pięciu Przemian.
  6. Zdrowie i choroba w teorii TMC - podstawowe wiadomości i przygotowywanie potraw leczniczych. Warsztat dla zaawansowanych.
  7. Orkiszowe gotowanie czyli warsztat gotowania potraw z uwzględnieniem zaleceń wg św. Hildegardy i tworzenie jadłospisu bazującego na orkiszu.