WARSZTAT: ZUPA - uniwersalna potrawa, która nigdy się nie nudzi.
Data i czas:
23 września 2017 sobota
godz. 10:00 - 14:00
Miejsce: Orkiszowe Pola ul. Strzeszyńska 76, Poznań
Zupa to taka potrawa, która kiedyś tam, stała zawsze na kuchni. Niemal każdy z nas kiedyś usłyszał zaproszenie do stołu: "zostala mi zupa od obiadu - odgrzeję". Super sposób na gościnę i nakarmienie mniej lub bardziej spodziewanego gościa. Zupa ma w sobie wszystko co potrzebne do wartosciowego posiłku. Wywar z warzyw, mięsa może ryby, przyprawy i witaminy i jeszcze nas nawadnia. Nie należy popadać w smutek, że gorący wywar zabija wszystko co wartościowego dodalismy - to nie do końca prawda.
Gotowanie zupy może się odbywać przy okazji innych czynności domowych, nie wymaga skupienia i uwagi. Łatwa do przechowania - można zamknąć w słoiku i zjeść za parę dni. Łatwa do zabrania na lunch w pracy, szkole czy na pikniku - termos staje się wtedy nieodzowny. Kremy, przeciery, gęste, rzadkie - jakie sobie wymyślicie.
Zupy idealne są też dla rekonwalescentów, dla dzieci, dla osób starszych - wyleczą, odżywią i postawią na nogi.
Zapraszamy ugotujemy zupy zwyczajne, codzienne ale też takie, które gotuje się wg Kuchni 5 Przemian.
- Krupnik staropolski na żeberkach wieprzowych
- Rosół z kurczaka
- Zupa cukiniowa z mleczkiem kokosowym
- Zupa dyniowa z curry i imbirem
- Krem z batatów z wędzona papryką i chipsami z jarmużu
- Pomidorowa z pieczoną papryką i czarna soczewicą
Prowadząca: MAGDALENA LUBIEWSKA, - absolwentka UAM, Podyplomowych Studiów Dietetyki i Planowania Żywienia na UP w Poznaniu, Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej wg TCM, uczestniczka licznych kursów i konferencji, dotyczących wpływu żywności na nasze zdrowie, zainteresowana dietetyką komplementarną, łączącą tradycje wschodnie z zachodnimi, wolontariusz Akademii Walki z Rakiem w Poznaniu, zaangażowana w szerzenie wiedzy na temat wpływu żywienia na profilaktykę chorób onkologicznych, a przede wszystkim kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. Od lat z zamiłowania stosująca kuchnię pięciu przemian.
Koszt: 95 zł
Płatności należy dokonać przelewem na konto:
Alior Bank
Nr konta: 17 2490 0005 0000 4600 2258 5309
Orkiszowe Pola Dorota Łapa
Ul. Boya - Żeleńskiego 18
60-461 Poznań
Fakturę wystawiamy w ciągu 7 dni od wydarzenia na prośbę uczestnika.
Organizator w przypadku nie zebrania minimalnej ilości osób na wydarzenie zastrzega sobie możliwość jego odwołania.