WARSZTAT: WIOSNA w kuchni 5Przemian. Lekko, oczyszczająco i regenerująco.
Data i czas:
09 kwietnia 2016 sobota
godz. 10.00
Miejsce:
Orkiszowe Pola Galeria Podolany - Strzeszyńska 63, Poznań
Zapraszam na kolejny warsztat z cyklu Cztery Pory Roku przeznaczony zarówno dla osób początkujących, jak i średniozaawansowanych.
Wiosna, to według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej szczególny czas aktywności wątroby, bardzo ważnego w naszym organizmie narządu. Dietetyka uwzględniająca odżywianie wg pór roku zwraca uwagę na jej oczyszczanie i wzmacnianie. Dobre odżywianie uwzględniające post może szczególnie wesprzeć działania na rzecz własnego zdrowia i zapewnić siły organizmowi na długi czas.
Zarówno w starożytności, w różnych kulturach świata, jak i w religii katolickiej bardzo skrupulatnie przestrzegano postu w okresie przedwiośnia ? w ten sposób oczyszczano duszę, umysł i ciało.
Zatem po długiej i mroźnej zimie, kiedy jadaliśmy większe ilości mięsa czy też produkty o wysokiej sile odżywczej, jednocześnie niewiele się ruszając, czujemy potrzebę zrzucenia zbędnych kilogramów i wyrzucenia z organizmu nadmiaru toksyn.
Program:
Na warsztatach zostaną omówione:
- wprowadzenie do teorii Yin i Yang,
- Pięć Elementów, Smaków - obieg odżywczy oraz znaczenie poszczególnych smaków dla organizmu i tabela smaków oraz termika produktów
- metody oczyszczania wiosennego
- przygotowywanie wiosennych potraw wzmacniających wątrobę
Część teoretyczna:
obejmuje omówienie podstawowej teorii medycyny chińskiej Yin i Yang, zasad gotowania wg Pięciu Przemian, analizę smaków i termiki produktów żywnościowych oraz przedstawienie metod oczyszczania wiosennego.
Część praktyczna:
przewiduje klasyfikowanie produktów spożywczych oraz ziół
przyprawowych do poszczególnych smaków, gotowanie wybranych potraw uwzględniających zasady gotowania wg pięciu smaków. Podczas warsztatu kosztujemy potrawy.
Spotkanie jest okazją do dyskusji i wymiany kulinarnych doświadczeń!
Dla kogo: dla każdego, od podstaw
Poziom trudności: dla początkujących ale też moga skorzytsać zaawansowani (będą mieli powtórkę oraz dużo wiosennych nowości)
Liczba uczestników: od 6 do 12 (jeżeli na dane szkolenie nie zgłosi się minimalna liczba uczestników, szkolenie nie odbędzie się)
Co zapewniamy:
- wszystkie potrzebne produkty oraz narzędzia do pracy
- skrypty z przepisami
- możliwość zakupu literatury
- smaczne zdrowe jedzenie
- miłą atmosferę
- 3% rabatu na zakupy w sklepie w dniu warsztatu
Prowadząca: MAGDALENA LUBIEWSKA, - absolwentka UAM, Podyplomowych Studiów Dietetyki i Planowania Żywienia na UP w Poznaniu, Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej wg TCM, uczestniczka licznych kursów i konferencji, dotyczących wpływu żywności na nasze zdrowie, zainteresowana dietetyką komplementarną, łączącą tradycje wschodnie z zachodnimi, wolontariusz Akademii Walki z Rakiem w Poznaniu, zaangażowana w szerzenie wiedzy na temat wpływu żywienia na profilaktykę chorób onkologicznych, a przede wszystkim kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. Od lat z zamiłowania stosująca kuchnię pięciu przemian.
Koszt: 150 zł
Przy zapisie liczy się kolejność zgłoszeń potwierdzonych wpłatą przed zajęciami. Zaliczkę w wysokości 50zł na poczet warsztatu należy wpłacić do 04.04 na poniższe konto:
Alior Bank
Nr konta: 17 2490 0005 0000 4600 2258 5309
Dane do przelewu:
Orkiszowe Pola Dorota Łapa
Ul. Boya - Żeleńskiego 18
60-461 Poznań