WARSZTAT: WIOSNA w kuchni 5Przemian. Lekko, oczyszczająco i regenerująco.

Data i czas:

12 marca 2016 sobota

godz. 10.00

Miejsce:

Orkiszowe Pola Galeria Podolany - Strzeszyńska 63, Poznań

Zapraszam na kolejny warsztat z cyklu Cztery Pory Roku przeznaczony zarówno dla osób początkujących, jak i średniozaawansowanych.

Wiosna, to według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej szczególny czas aktywności wątroby, bardzo ważnego w naszym organizmie narządu. Dietetyka uwzględniająca odżywianie wg pór roku zwraca uwagę na jej oczyszczanie i wzmacnianie. Dobre odżywianie uwzględniające post może szczególnie wesprzeć działania na rzecz własnego zdrowia i zapewnić siły organizmowi na długi czas.

Zarówno w starożytności, w różnych kulturach świata, jak i w religii katolickiej bardzo skrupulatnie przestrzegano postu w okresie przedwiośnia ? w ten sposób oczyszczano duszę, umysł i ciało.

Zatem po długiej i mroźnej zimie, kiedy jadaliśmy większe ilości mięsa czy też produkty o wysokiej sile odżywczej, jednocześnie niewiele się ruszając, czujemy potrzebę zrzucenia zbędnych kilogramów i wyrzucenia z organizmu nadmiaru toksyn.

Program:

Na warsztatach zostaną omówione:

  • wprowadzenie do teorii Yin i Yang,
  • Pięć Elementów, Smaków - obieg odżywczy oraz znaczenie poszczególnych smaków dla organizmu i tabela smaków oraz termika produktów
  • metody oczyszczania wiosennego
  • przygotowywanie wiosennych potraw wzmacniających wątrobę

Część teoretyczna:

obejmuje omówienie podstawowej teorii medycyny chińskiej Yin i Yang, zasad gotowania wg Pięciu Przemian, analizę smaków i termiki produktów żywnościowych oraz przedstawienie metod oczyszczania wiosennego.

Część praktyczna:

przewiduje klasyfikowanie produktów spożywczych oraz ziół
przyprawowych do poszczególnych smaków, tradycyjne upieczenie chleba na zakwasie, gotowanie wybranych potraw uwzględniających zasady gotowania wg pięciu smaków. Podczas warsztatu kosztujemy potrawy.

Spotkanie jest okazją do dyskusji i wymiany kulinarnych doświadczeń!

Dla kogo: dla każdego, od podstaw

Poziom trudności: dla początkujących ale też moga skorzytsać zaawansowani (będą mieli powtórkę oraz dużo wiosennych nowości)

Liczba uczestników: od 6 do 12 (jeżeli na dane szkolenie nie zgłosi się minimalna liczba uczestników, szkolenie nie odbędzie się)

Co zapewniamy:

  • wszystkie potrzebne produkty oraz narzędzia do pracy
  • skrypty z przepisami
  • możliwość zakupu literatury
  • smaczne zdrowe jedzenie
  • miłą atmosferę
  • 3% rabatu na zakupy w sklepie w dniu warsztatu

Prowadząca: MAGDALENA LUBIEWSKA, - absolwentka UAM, Podyplomowych Studiów Dietetyki i Planowania Żywienia na UP w Poznaniu, Dietetyki Profilaktycznej i Leczniczej wg TCM, uczestniczka licznych kursów i konferencji, dotyczących  wpływu żywności na nasze zdrowie, zainteresowana dietetyką komplementarną, łączącą tradycje wschodnie z zachodnimi, wolontariusz Akademii Walki z Rakiem w Poznaniu, zaangażowana w  szerzenie wiedzy na temat wpływu żywienia na profilaktykę  chorób onkologicznych, a przede wszystkim kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i dorosłych. Od lat z zamiłowania stosująca kuchnię pięciu przemian.

Koszt: 150 zł

Przy zapisie liczy się kolejność zgłoszeń potwierdzonych wpłatą przed zajęciami. Zaliczkę w wysokości 50zł na poczet warsztatu należy wpłacić do 08.03 na poniższe konto:


Alior  Bank
Nr konta: 17 2490 0005 0000 4600 2258 5309
Dane do przelewu:
Orkiszowe Pola Dorota Łapa
Ul. Boya - Żeleńskiego 18
60-461 Poznań

Dane do faktury (opcjonalne):

Wiadomość została wysłana, dziękujemy.
Proszę wypełnić wymagane pola!