WARSZTAT: Dookoła świata - w poszukiwaniu zdrowia.

Data i czas:

5 maja 2016 czwartek

godz. 17:00

Miejsce:

Orkiszowe Pola Galeria Podolany - Strzeszyńska 63, Poznań

Wyjątkowe spotkanie wokół stołu z osobą, dla której świat nie ma granic. Krysia podróżuje nieprzerwanie, zgłębiając sekrety kuchni i medycyny ludów dalekich i nieznanych. Ruszymy wraz z nią w fascynującą wyprawę wgłąb pustyni, gwarnych arabskich medyn lub górskich indiańskich wiosek w poszukiwaniu wszechobecnych, przepysznych i życiodajnych roślin strączkowych. Są one bazą pożywienia dla ludzi na każdej niemal szerokości geograficznej i w każdej kuchni, a także w ludowej medycynie, znajdziemy inspirujące i niespotykane receptury, łatwe do przeniesienia do naszych domów. Wraz z naszym gościem przygotujemy idealny (naprawdę!) libański hummus, potem ruszymy na zachód, gdzie czekają na nas marokańskie specjały, bissara i ful' tagine. Za oceanem, w górach Gwatemali, skosztujemy tajemnicy potęgi Majów - frijoles negros; w Indiach zaś zatrzymamy się nad pobudzającym zmysły dhalem z soczewicą i mung. Przekonamy się, że strączki są dla mieszkańców naszego globu nie tylko alternatywą dla mięsa, ale wielkim nośnikiem kultury i tradycji. Nie zabraknie opowieści i legend z czterech stron świata.
 
Prowadzenie: Krysia Roszak, z wykształcenia psycholog i etnolog, z zamiłowania - nałogowa podróżniczka kulinarna i dietetyk. Znamy ją z naszej Kawiarenki. Gotuje pysznie i zdrowo pod żaglami na ciepłych morzach. Z kuchni wychodzi tylko po to, by spakować plecak i ruszyć gdzieś w nieznane. Z zamiłowania do naturalnej medycyny i biegów długodystansowych rozpoczęła fascynującą podróż przez świat, w poszukiwaniu źródeł zdrowia, długowieczności i wytrzymałości. Nie stroni od filozofii i medycyny wschodu oraz alternatywnych metod terapii, łącząc je ze współczesną wiedzą o rozwoju psychosomatycznym człowieka. W chwili, gdy czytasz te słowa, prawdopodobnie szuka leczniczych korzeni na zboczach wulkanu, lepi bezglutenowe pierogi lub zgłębia stare receptury Azteków. Autorka wielu artykułów i felietonów; założycielka Runlimited  oraz projektu kulinarno-społecznego Omnomnom&Friends
 
 

Koszt: 120 zł potwierdzeniem rezerwacji miejsca jest dokonanie przedpłaty w wysokości 50zł.

Przy zapisie liczy się kolejność zgłoszeń potwierdzonych wpłatą przed zajęciami:

Alior  Bank
Nr konta: 17 2490 0005 0000 4600 2258 5309
Dane do przelewu:
Orkiszowe Pola Dorota Łapa
Ul. Boya - Żeleńskiego 18
60-461 Poznań