Styczeń = planowanie.

Witamy serdecznie,

tak to już jest, że w styczniu najczęstszym uzywanym wyrazem jest planowanie i oczywiście postanowienia. Wciąż spotykam ludzi, którzy lubią tradycyjne, książkowe kalendarze, które lubią uzupełniać przepisując ze "starego" dane. Lubią patrzeć na kolejny rok, na czyste kartki, na nadzieję, że będzie dobrze, może czasem o czymś pomarzą... Elektroniczne już takiej możliwości nie dają, choć może w obsłudze są łatwiejsze to na pewno nie zmuszają do refleksji. 

Jaki będzie ten rok? Wiele zależy od nas, bo to my kreujemy naszą rzeczywistość, jeteśmy za nią odpowiedzialni. I czasem wydaje się, że nie jest ważne co zrobimy, ale to czego nie zrobimy, czego zaniechamy... Może nie oglądajmy się za mocno wstecz, spróbujmy w tym roku skupić się na tym co do przodu lecz nie dać się zbytniej trosce o jutro.

Lubię styczeń - choć nie zawsze tak było - za to, że już przybywa dnia, powoli i nieznacznie. Że za chwilę głośny skrzek (no bo jak to nazwać) srok będzie oznajmiał wczesną wiosnę, że kalendarz chiński niedługo ogłosi czas dojo po zimie... a ogrodnicy właśnie zaczynają sadzić pelargonię, żeby nasze balkony i tarasy cieszyły oko latem. Trzymajcie ciepło!

Nasze sklepy po czasie wolnych dni, inwentaryzacji są gotowe do pracy na pełnych obrotach. Sklep na ul. Strzeszyńskiej 76 zapowiada w tym tygodniu degustacje produktów firmy Atelier Smaku i będzie to: gnocchi z sosem pomidorowo - serowym, gnocchi z sosem szpinakowo - serowym, pierogi z soczewicą i truflową nutą, pierogi ruskie ze skwarkami oraz majonez kokosowo - ziemniaczany. Specjalnością tej firmy jest kuchnia wegańska. Pojawiają się też rózne nowości, o których będziemy informować na naszym fan page'u FB - obserwujcie, zaglądajcie. Mamy również w korzystnych cenach - aż 30% rabatu - na niektóre pozycje książkowe. 

Mamy świadomość, że korzystacie i lubicie nasz blog kulinarny Gotuj z Orkiszowymi, dlatego czeka tam na Was zupa-krem z pieczonych buraków, a na deser kokosanki. Ktoś na FB nam napisał "że ratujemy życie" tymi przepisami - Nasi Drodzy to zobowiązuje ;) Dziękujemy!!!

W edukacji wielkie wydarzenie! Mamy przyjemność po raz trzeci zaprosić Was na konferencję ZdrowyUczen.org, która odbędzie się już 15 lutego! Zapraszamy - gościem specjalnym będzie Grzegorz Łapanowski, a wśród wykładowców m.in. dr Agnieszka Krzemińska, prof. dr hab. Michał Bronikowski. Tematem tej konferencji jest: BUDOWANIE  ŚWIADOMOŚCI  I PROPAGOWANIE  ZDROWEGO  STYLU  ŻYCIA  JAKO  PROFILAKTYKA  CHORÓB ALERGICZNYCH  I  NIETOLERANCJI  POKARMOWYCH.

Nieustannie zapraszamy Was na nasze warsztaty i wykłady. W tym tygodniu wykład: Nerki - zimowe grzanie. O tym czym są nerki w TMC, jakie znaczenie mają dla naszego organizmu, jak możemy je wspomóc, by służyły nam długie lata. Zapraszamy 12.01 na 17.30. W sobotę natomiast Kuchnia 5 przemian, tym razem warsztat o zimowym gotowaniu. Można powiedzieć, że to praktyczna kontynuacja wykładu czwartkowego. Zapraszamy serdecznie harmonia jaką wnosi 5 Przemian do kuchni jest nie do przecenienia - tak więc czekamy na Was 14.01. od 10.00 a zapisy tradycyjnie przez stronę internetową, na której znajdziecie wiele ciekawych zbliżających się wydarzeń.

Udanego tygodnia, pogody w sercu

życzy

Zespół Orkiszowych Pól.