Żywność ekologiczna

Gdyby ludzie znajdowali upodobanie w życiu zgodnym z naturą,
nie potrzeba byłoby pomocy lekarskiej.

Cato

Pomysł na stworzenie EKO-SKLEPU zrodził się z własnych doświadczeń i głębokiego przekonania, że spożywana przez nas żywność ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Marzeniem Orkiszowych Pól jest, by każdy mógł doświadczyć – tak jak my – na przykładzie własnym i bliskich mu osób, zwłaszcza dzieci, jak zbawienny wpływ ma na nas odżywianie.

Ekologiczna i naturalna żywność jest w obecnych czasach trudno dostępna, a jej zakup wiąże się z „wycieczkami” po mieście. By zaoszczędzić Państwa czas Orkiszowe Pola proponują szeroką gamę produktów świeżych i pakowanych z dostawą do domu.

Serdecznie zapraszamy,
zespół Orkiszowych Pól

 


 

Dobieramy dla Państwa żywność pochodzącą z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych oraz ze sprawdzonych gospodarstw wiejskich.

W NASZYM SKLEPIE PRODUKTY ZOSTAŁY OPISANE Z UWZGLĘDNIENIEM FILOZOFII PIĘCIU PRZEMIAN oraz opisane pod kątem ich działania leczniczego na organizm. Została tam zainstalowana wygodna wyszukiwarka dzięki której szybko przejrzeć można jakie produkty należą do danego żywiołu.

W naszej ofercie znajdą Państwo m.in.:

  • ŚWIEŻE WARZYWA I OWOCE ZARÓWNO EKOLOGICZNE JAK I TZW. ?PROSTO OD GOSPODARZA? (tylko z dowozem na terenie Poznania i okolic)
  • PRODUKTY ZBOŻOWE: PEŁNOZIARNISTE MĄKI, MAKARONY, RYŻE , KASZE ORAZ PŁATKI
  • PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO: JAJA, SERY
  • ZAMIENNIKI CUKRU: KSYLITOL, MELASA, SYROPY, MIODYSUSZONE OWOCE
  • ZIOŁA
  • SOKI

Jeśli są Państwo zainteresowani zapraszamy do naszego sklepu:


Czym różni się żywność ekologiczna od żywności konwencjonalnej? Dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną?

„ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA” A „ZDROWA ŻYWNOŚĆ”

Pojęcie „żywność ekologiczna” określa żywność certyfikowaną.

Certyfikaty jakie otrzymuje taka żywność są gwarantem, że została ona otrzymana w wyniku produkcji rolnej opartej na wykorzystaniu naturalnych procesów zachodzących w gospodarstwie.
W jej produkcji wyklucza się stosowanie substancji syntetycznych, a wykorzystanie organizmów modyfikowanych genetycznie i ich pochodnych jest niedopuszczalne. Nie powoduje zanieczyszczenia gleby i wód gruntowych, ogranicza wypłukiwanie składników pokarmowych z gleby, sprzyja różnorodności biologicznej, wymaga niewielkich nakładów energii i wytwarza żywność wysokiej jakości.

Czasem również takiej nazwy używają pomniejsi producenci warzyw, którzy zapewniają o ekologicznej hodowli ale nie wykupili certyfikacji.

Pojęcie „zdrowa żywność” jest nazwą stworzoną do celów marketingowych.

Produkt naturalny, zdrowy, bezpieczny, z terenów czystych ekologicznych – takie i im podobne informacje mogą być prawdziwe, ale nie muszą.

Walory żywności ekologicznej:

  1. Do jej produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, do nawożenia dopuszczalne są m.in. nawozy zielone, kompost, obornik, minerały dostępne w przyrodzie;
  2. W gospodarstwach ekologicznych w żywieniu zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych;
  3. Ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, konserwujących, smakowych