Odkrywcy, zdobywcy, tropiciele.

Witamy serdecznie,

mamy dni, gdzie na pogodę nie można narzekać - po prostu się nie da. Cudowna ciepła jesień, która rozświetla nas słońcem i optymizmem. 

Robiąc niedawno zakupy powakacyjne, wpadła mi taka myśl do głowy, że osoby, którym zależy na dobrym i zdrowym odżywianiu są niczym tropiciele i zdobywcy. Szukamy najlepszych produktów, ale żeby były nie za drogie (choć to trudne przy ekologii), żeby były od lokalnych dostawców (jeśli tylko jest taka możliwość), żeby były smaczne. Nie wiem jak Wy, ale ja właśnie tak funkcjonuję. Niby sklepy pełne towarów, mamy czasy, gdzie trudno sobie wyobrazić puste półki (choć pamiętamy ten widok), niby dostępność produktów jest na bierząco - a tu jednak polowanie. Zbieramy informacje gdzie pojawiły się nowe miejsca, nowi dostawcy, chętnie dzielimy się naszymi wynikami poszukiwań, naszymi zdobyczami, tym co wytropilśmy. Odkrywamy też nowe możliwości kupowania - spółdzielnie, kooperatywy, zaprzyjaźnione gospodarstwa rolne. A potem jaka satysfakcja z zaopatrzenia własnego domu! Kto z Was jest tropicielem? kto przeszukuje miasto i okolicę? kto odkrywa nowe możliwości? Czy to juz lekki świr? jakby trzeba było uspokoić te łowieckie instynkty to zawsze możecie liczyć na nas - sklepy Orkiszowych Pól :)

Do 2 października trwa promocja na produkty podnoszące naszą odporność czyli: mus z rokitnika oraz witaminę C Duolife. Polecamy też uwadze pyłek kwiatowy - skarb witaminowy, który podbieramy pszczołom, a który zaopatruje nasz organizm w niezbędne minerały, witaminy. Folwark Wąsowo dostarczył do nas syrop z hyćki (poznaniacy już wiedzą co to jest) czyli z syrop z kwiatów bzu czarnego. W sam raz do popijania w chłodniejsze wieczory. W naszej ofercie pojawił się nowy produkt firmy Dary Natury - pesto z czosnku niedźwiedziego. Doskonały produkt będący połączeniem zarówno zdrowotnych, jak i smakowych właściwości czosnku niedźwiedziego. Aromatyczne pesto jest znakomitym dodatkiem do chleba, grzanek, makaronu czy innych dań. Świetnie sprawdzi się również jako składnik każdej zupy, nadając jej wyrazistego, czosnkowego smaku.

W sklepie przy ul. Strzeszyńskiej uległ modyfikacji grafik dostarczania chlebów. Teraz wygląda on następująco: dostawy chlebów bezglutenowych - teraz w środy a nie w czwartki. Na zamówienia czekamy do poniedziałku do godz. 15.00. W ofercie poza chlebem owsianym i ryżowym pojawił się chleb tostowy oraz bułeczki. A chleby od pani Sarnowskiej - we wtorki, czwartki i soboty, poszerzyła się jej oferta o chleb orkiszowy z jagodami goji oraz włoski z oliwkami.

Zaglądacie na blog Gotuj z Orkiszowymi? Mamy taką nadzieję... Autorka - niejaka Dorota N. bardzo się stara, żeby pojawiły się tam ciekawe propozycje, osiągalne do wykonania w każdym domu i każdymi rękoma: męskimi, damskim, dziecięcymi, babcinymi itd. Tym razem zaprasza do wypieku ciasteczek z grysiku orkiszowego - może to pomysł na świętowanie Dnia Chłopaka ;)

Zapraszamy Was do udziału w naszych wydarzeniach: warsztatach i wykładach. Organizujemy je z myślą o podnoszeniu Waszej wiedzy i świadomości, żeby podejmować dobre decyzje żywieniowe i terapeutyczne. Polecamy w przyszłym tygodniu wykład o "Autoagresji" - dlaczego organizm dąży dosamozagłady? Polecamy warsztat z podrózniczką i fanką dobrej i zdrowej kuchni pt. "Przygotowanie do jesieni - nowe spojrzenie na zupy". W tej chwili trwają wyjazdowe oczyszczania w Gąskach (w środę kolejny turnus jak ktoś ma chęć niech wpada), ale Ci co muszą zostać na miejscu, mają okazję skorzystać z warsztatu: "Oczyszczanie na miejscu". To dobry czas na przygotowanie organizmu na zmagania zimowe.

Prowadzimy również nabór na kursy specjalistyczne takie jak: Diagnoza z pulsu z B. ChmielnickimJak żywić dzieci i młodzież z A. KrzemińskąKoreańska terapia dłoni (kurs dla każdego) z Jong Baik i kolejna edycja kursu dietetyki profilaktycznej i leczniczej wg TMC z A. Krzemińską.

Jakim tropem ruszycie w tym tygodniu?

Pozdrawiamy

Zespół Orkiszowych Pól.