Naturalne terapie

CHIŃSKIE ZIOŁA LECZNICZE STOSOWANE DO GOTOWANIA

Osoby, które uczestniczą w kursach gotowania wg pięciu przemian lub interesują się medycyną chińską wiedzą o możliwości poprawiania leczniczego działania potraw poprzez dodawanie do nich odpowiednich ziół.

Wśród ziół znajdujemy nasze codzienne rodzime rośliny, jak i takie które przybywają do naszego kraju z daleka.

Jednak Chińczycy, którzy najczęściej korzystają z terapii ziołowych opracowywanych dzięki Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, mają opracowane receptury i stosują wiele ziół właśnie do gotowania potraw by nieustannie wzmacniać organizm.

Poniżej opisuję tylko niektóre zioła, które najchętniej stosowane są i w naszych domach, dzięki wiedzy zaczerpniętej ze wschodu (źródło – K. Schneider – Waldner; Zupy wzmacniające wg pięciu przemian):

przepisy w dziale POLE EDUKACJI/ PRZEPISY wg 5 PRZEMIAN


 

1.DANG GUI – KORZEŃ ARCYDZIĘGLA CHIŃSKIEGO

Zioło to jest lekarstwem dla kobiet, tonizuje i wzmacnia krew, odżywia i dynamizuje jej przepływ. Dang Gui poruszając krew, zapobiega jej zastojom i pomaga wytworzyć nową. Zioła bardzo ważne po porodzie. Nie należy go stosować podczas menstruacji, ponieważ może wywoływać wzmożone krwawienie.
Dodaje się je w ostatniej fazie gotowania na 40 min, 1 h przed końcem do tzw. zup mocy – rosołów leczniczych i wzmacniających gotowanych np. na kurze lub wołowinie czy cielęcinie, ale też do zup jarskich.

2. HUANG QI – KORZEŃ ASTRAGALUSA (traganka)

To zioło należy do grupy ziół wzmacniających Qi (w TMC – – tak nazywana jest energia życiowa). Działa na śledzionę i płuca. Bezpośrednio podnosi Qi śledziony, dlatego z powodzeniem może być stosowany w uczuciu ociężałości i zmęczeniu. Ten korzeń sprowadza Qi na powierzchnię ciała strzegąc tym samym przed wniknięciem chorobotwórczych czynników jak wiatr czy wilgoć oraz patogenów. Stosuje się je do zup mocy lub jako odrębne zioło i do mieszanek.

3. HE SHOU WU – KORZEŃ RDESTU WIELOKWIATOWEGO

To zioło należy do grupy odżywiających krew. Wpływa na wątrobę i nerki, odżywia krewi i Jing (w TMC to kwintesencja ciała, tzw. energia przedurodzeniowa), nawilża też jelito przy zaparciach spowodowanych niedoborem krwi.
Korzeń ten jest znany przede wszystkim z powodu swojego działania na włosy, używa się przy łamliwych i siwych włosach. Przypisuje się mu nawet siłę przywrócenia pierwotnego koloru włosów. Stosuje się je do zup mocy lub jako odrębne zioło i do mieszanek.

4. DA ZAO – CZERWONE DAKTYLE CHIŃSKIE

Należą do produktów tonizujących Qi, wzmacniają Qi śledziony, żołądka i uspokajają umysł. Można je dodawać do słodkich zup zbożowych, jak również do mięsnych rosołów – zup mocy oraz do kompotów owocowych. Pomagają przy niedoborze Qi śledziony (zaburzona praca przewodu pokarmowego). Robi się z nich również nalewkę z czerwonego wina na odbudową krwi.

5. GOU QI ZI – OWOCE KOLCOWOJU

Są to małe czerwone nasiona, należące do grupy ziół odżywiających krew i jin. Nawilżają oczy i gardło, odżywiają jin wątroby i nerek, wzmacniają wzrok. Są również skuteczne przy lekkiej cukrzycy. Można jej jeść bezpośrednio lub dodawać do kompotów i zup mocy.

6. CHEN PI – SKÓRKA GORZKIEJ POMARAŃCZY

Jest ziołem poruszającym Qi oraz rozpraszającym zastałe w żołądku pożywienie, aby stało się lżej strawne. Nieco wzmacnia śledzionę, wysusza wilgoć i harmonizuje przepływ Qi. Może być stosowana przy wzdęciach, nudnościach i przejedzeniu. Jest dobrym dodatkiem do potraw z ryb, również do rosołów oraz do herbaty na zastój pożywienia.

7. Ju Hua – Kwiat Chryzantemy, Złocienia

To bardzo ważne zioło w ciepłych porach roku, ma przyjemny, lekko gorzkawy smak, czasem odczuwany jako lekko ostry. Swoją energię kieruje do wątroby, działając na nią ochładzająco, kojąco, ma siłę usuwania tzw. gorącego wiatru. Tego rodzaju patogen związany jest z chorobami zakaźnymi, z anginowymi problemami gardła. Ju Hua jest ziołem bardzo ważnym w kojeniu zaczerwienionych, zmęczonych oczu.

Jest wspaniałym środkiem w leczeniu kataru siennego.

W codziennym piciu, pojedynczy kwiat dodajemy do herbaty lub samego zalewamy. Można naparzać herbatkę z tego sama kwiatu nawet pięć razy. W przypadku „złapania Gorącego wiatru”, który objawia się m.in lekką gorączką, czasem dreszczami lub uczuciem gorąca, silnym bólem gardła i pragnieniem, a do tego pojawią się katar lub kaszel z żółtą wydzieliną i zaczerwienione piekące oczy, należy pić silny napar z kwiatów chryzantemy, w którym nawet do pół szklanki kwiatów zalewamy wrzątkiem, zaparzamy 10 minut i pijemy.