Mazurek orkiszowy z tahiną i melasą

By zrobić eko-mazurka wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię, pomyśleć o różnych „zdrowych” składnikach i skombinować niepowtarzalne ciasto słodkie w smaku, które wcale nie musi zawierać cukru:

Przygotowujemy ciasto jak na tartę – jest ono dość kruche i twarde. Można również BEZGLUTENOWO – jako bazę użyć ciasta z kleiku ryżowego.

K – do 2 szklanek mąki orkiszowej pełnej
G – dodać odrobinę kurkumy
następnie dodawać uprzednio zmieszane razem
Sł – 1/4 szkl. słodu ryżowego lub innego z
Sł – 1/2 szkl. oleju z pestek winogron

Zagnieść ciasto i włożyć na niedługi czas do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki
Potem wysmarować olejem blaszkę i wyłożyć nią ciasto łącznie z brzegami.
Piec ok. 30 min – tak by było dość rumiane.

Gdy ostygnie wykładamy na nią masło sezamowe – tahini i smarujemy dokładnie. Z melasy buraczanej robimy wzorki lub kleksy, stroimy wedle uznania używając płatki migdałów, rodzynki, popping z amarantusa, draże karobowe i inne.