Mazurek migdałowo-kokosowy z marcepanem

Spód

Składniki:
– 80g mąki kokosowej
– 80g mąki ziemniaczanej
– 50g cukru trzcinowego
– 150g masła zimnego
– 1 jajo
– 100g mąki migdałowej

Przygotowanie:
Mąki przesiać, wymieszać, dodać cukier i masło, dokładnie połączyć. Dodać jajo. Schłodzić przez około 30 minut. Rozwałkować na oprószonym stole, wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Piec w temp 200 stopni około 15 minut, ostudzić.

Marcepan

Składniki:
– 125g migdałów lub płatków migdałów
– 125g cukru pudru trzcinowego
– 30 ml wody różanej, rumu lub koniaku
– 5 ml olejku migdałowego

Przygotowanie:
Migdały wkładamy do miski zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy talerzykiem, czekamy 15 minut, obieramy ze skórki. Jeśli mamy obrane migdały to pomijamy ten etap. Migdały wkładamy do misy od blendera i miksujemy 3 min. następnie robimy przerwę aby blender ostygł i mielimy ponownie około 3 minuty, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy cukier puder trzcinowy, wodę różaną i opcjonalnie olejek migdałowy.

Mazurek dodatkowo można udekorować płatkami migdałów, bakaliami lub jagodami goji.