Kampania w Wielkopolsce

W POZNANIU ZAKOŃCZYŁY SIĘ SEMINARIA współorganizowane przez Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli oraz moderatorki z Poznania Marię Hirowską, Dorotę Łapę oraz Joannę Szurkowską.

Podczas seminariów dzieliłyśmy się wiedzą a uczestnicy – dyrektorzy, intendentki, kucharki i nauczyciele przedszkolni swoimi doświadczeniami w zakresie zmian, jakie udało się wprowadzić w wielu przedszkolach na terenie Poznania i okolic.

Podczas każdego seminarium moderatorki częstowały posiłkami lub przekąskami bazującymi na naturalnych produktach:

  • daniami śniadaniowymi – owsianką i kaszą jaglaną
  • ciastami – naturalnymi słodyczami
  • zupami warzywnymi gotowanymi z użyciem wielu ziół
  • daniami obiadowymi bazującymi na roslinach strączkowych i pełnowartościowych zbożach.

Mamy nadzieję, że wszystko smakowało:-)

CIESZYMY SIĘ WIELKIM SUKCESEM, którego wynikiem jest niezwykłe zaangażowanie wielu przedszkoli, które uczestniczyły w Konferncji 4.02.2012 i nie tylko, w zmianę i poprawę jakości odżywiania „naszych“ dzieci.

PONIŻEJ ZESTAWIENIE PRZEDSZKOLI, KTÓRE ZECHCIAŁY WYPEŁNIĆ ANKIETY PODCZAS NASZYCH SEMINARYJNYCH SPOTKAŃ I KTÓRE WPROWADZAJĄ ZMIANY SUGEROWANE PRZEZ Kampanię ZdrowyPrzedszkolak.org NATURALNIE ZDROWO JEM!

Od Konferencji poświęconej wprowadzaniu naturalnej diety w przedszkolach w Poznaniu minął rok. Teraz mamy okazję spotykać się z pracownikami przedszkoli na seminariach rozszerzających wiedzę o żywieniu naszych dzieci. Byłyśmy ciekawe co wydarzyło się w kuchniach i jadłospisach przedszkolnych przez 12 miesięcy.

Oto wyniki przeprowadzonych krótkich ankiet dotyczących zmian wprowadzonych do jadłospisów. Każdy opis zawiera informacje o zmianach już wprowadzonych do jadłospisów oraz o zmniejszeniu lub eliminacji produktów niekorzystnych w diecie przedszkolnej.


Przedszkole nr 30 „Mały Olimpijczyk” w Poznaniu

www.przedszkolenr30.pl

ZMIANY WPROWADZONE:

  • wprowadzono pieczywo bez sztucznych dodatków i barwników, np. bułki orkiszowe;
  • owsianki i zupy mleczne na I śniadania
  • wprowadzenie kasz: gryczanej i jaglanej;
  • korzystanie z przepisów na potrawy z dyni (zupy, placki dyniowo –jabłkowe);
  • korzystanie z czosnku, cebuli, ziół
  • do picia herbaty ziołowe.

ZMNIEJSZENIE LUB ELIMINACJA:

  • zrezygnowano z gotowych płatków śniadaniowych
  • zmniejszono udział owoców cytrusowych na rzecz krajowych, sezonowych;
  • zrezygnowano z parówek;
  • rezygnacja z gotowych deserów (słodkich jogurtów, serków);
  • wyeliminowanie przypraw typu vegeta,

Przedszkole nr 100 „Mali Poznaniacy” w Poznaniu

www.malipoznaniacy.republika.pl

ZMIANY WPROWADZONE:

  • co najmniej raz w tygodniu wprowadzono ciepłe śniadanie (owsianka lub kasza jaglana z owocami i bakaliami);
  • codziennie do wyboru pieczywo razowe;
  • wprowadzenie kasz : gryczanej , jaglanej , jęczmiennej do zup, drugich dań i deserów;
  • mieszanie mąki razowej z białą przy potrawach mącznych;
  • wprowadzenie większej ilości nasion strączkowych także w postaci past, zamiast ciastek podawane są świeże lub suszone owoce, migdały i orzechy,
  • do kanapek podawane są oliwki oraz kiełki.

ZMNIEJSZENIE LUB ELIMINACJA:

  • rezygnacja ze słodkich jogurtów,
  • zupy nie są już gotowane na kostkach rosołowych i przyprawach typu vegeta,
  • mięso smażone pojawia się rzadziej na rzecz duszonego lub gotowanego;
  • zamiast ciastek podawane są świeże lub suszone owoce, migdały i orzechy.

Przedszkole w Szczodrzykowie

www.szczodrzykowo.com

ZMIANY WPROWADZONE:

  • wprowadzenie brązowego cukru,
  • kupowanie ekologicznych ziemniaków;
  • wprowadzenie razowego, żytniego pieczywa bułek orkiszowych,
  • wprowadzenie kasz : jęczmiennej, gryczanej, jaglanej;
  • wypiekanie własnych ciast (marchewkowe, ciastka owsiane),
  • wprowadzenie owoców sezonowych na podwieczorki;
  • surówki przygotowywane na miejscu;
  • ciepłe śniadania (owsianka z bakaliami);
  • do drugiego śniadania podawane są surowe warzywa;
  • do picia herbaty ziołowe i woda niegazowana

ZMNIEJSZENIE LUB ELIMINACJA:

  • rezygnacja ze słodyczy,
  • zupy gotowane bez kostek rosołowych;

Przedszkole nr 41 „Wesoła Stacyjka” w Poznaniu

www.wesolastacyjka.pl

ZMIANY WPROWADZONE:

  • wprowadzenie jogurtów naturalnych z dodatkiem bakalii;
  • raz w tygodniu podawana jest kasza;
  • przygotowywanie past z fasoli;
  • wprowadzenie pieczywa i makaronu razowego,
  • wprowadzenie przekąsek w postaci bakalii owoców i warzyw,
  • z okazji świąt dzieci dostają zdrowsze paczki: mniej słodyczy więcej owoców, miód

ZMNIEJSZENIE LUB ELIMINACJA:

  • eliminacja słodkich jogurtów
  • mięso nie jest smażone tylko pieczone, gotowane lub duszone;

Przedszkole nr 121 w Poznaniu

ZMIANY WPROWADZONE:

  • wprowadzono następujące produkty : płatki owsiane, płatki z sześciu zbóż, pasztet sojowo-pomidorowy, syrop z agawy, miód, brązowy cukier, mąka pszenna i żytnia razowa, makarony razowe, kasza orkiszowa, jaglana, gryczana, masło orzechowe, soczewica, oleje lniany i rzepakowy, pestki dyni , słonecznika, suszone owoce (morele, śliwki, daktyle), orzechy, migdały i żurawina

Przedszkole nr 74 „Misia Uszatka” w Poznaniu

http://przedszkole74.poznan.pl

ZMIANY WPROWADZONE:

  • wprowadzono kaszę,
  • zwiększono ilość warzyw , owoców, gotowanego mięsa,
  • zróżnicowano rodzaje pieczywa,
  • do picia podawana jest woda oraz herbaty owocowe i zielona,
  • urodziny w przedszkolu odbywają się bez cukierków

ZMNIEJSZENIE LUB ELIMINACJA:

  • rezygnacja z gotowych soków
  • ograniczono cukry ,

Przedszkole nr 14 w Poznaniu

ZMIANY WPROWADZONE:

  • owoce lub warzywa podawane do każdego posiłku
  • wprowadzenie kaszy jaglanej ,
  • urozmaicenie pieczywa,
  • próby podawania suszonych owoców,
  • dystrybutor z wodą niegazowaną w każdej sali

ZMNIEJSZENIE LUB ELIMINACJA:

  • ograniczenie cukru (dzieci nie dostają słodkich podwieczorków

Przedszkole nr 124 im. Wesołej Ludwiczki w Poznaniu

www.przedszkole124.pl

ZMIANY WPROWADZONE:

  • wprowadzenie miodu, syrop klonowego,
  • więcej kasz i ryżu (jaglana, gryczana),
  • dużo bakalii, suszonych i świeżych owoców,
  • wprowadzenie nasion warzyw strączkowych,
  • herbaty ziołowe, woda mineralna dla dzieci przez cały dzień,
  • urodziny bez słodyczy

ZMNIEJSZENIE LUB ELIMINACJA:

  • ograniczenie cukru,

Przedszkole nr 142 w Poznaniu

www.przedszkole142.home.pl

ZMIANY WPROWADZONE:

  • wprowadzenie kaszy jaglanej i gryczanej,
  • wprowadzenie herbat ziołowych i owocowych,
  • więcej pieczywa razowego, orkiszowego z ziarnami,
  • jogurty i koktajle mleczne własnej produkcji ( jogurt naturalny plus owoce),
  • zupa dyniowa,
  • owoce i warzywa do każdego posiłku,
  • woda do picia,

ZMNIEJSZENIE LUB ELIMINACJA:

  • ograniczenie słodyczy (ciastek) na drugie śniadanie
  • ograniczenie słodkich napojów,

W przedszkolach nr 160, nr 53 i nr 38 w Poznaniu oraz w Niepublicznym Przedszkolu „Kolorowy Świat” w Lesznie próby wprowadzanie zmian żywieniowych:

kasze, owoce suszone , pieczywo z ziarnami, słodzenie miodem, jogurty naturalne z dodatkiem bakalii i suszonych owoców.

W wielu ankietach pisano o tym, że zmiany były i są wprowadzane stopniowo, a konsekwencja w działaniu przynosi rezultaty. Personel jest otwarty na dalszą edukację żywieniową także dla dzieci i rodziców.

Liczba uczestników seminarium, a także wyniki ankiet bardzo nas cieszą i mobilizują do dalszej pracy.

 


Konferencja w Poznaniu
4.II.2012

Zgodnie z zalożeniami Emilii Lorenc, która jest pomysłodawczynią Zdrowego Przedszkolaka kampania rozpoczęła swoją działalność w Poznaniu. W lutym 2012 roku odbyła się pierwsza Konferencja w naszym mieście.
Zainteresowanie było bardzo duże, ku naszej radości sala „pękała w szwach”. W konferencji udział wzięli : dyrektorzy przedszkoli, pedagodzy, osoby odpowiedzialne za przygotowywanie posiłków, intendentki, osoby prowadzące firmy cateringowe oraz zainteresowani rodzice.

Celem projektu jest poprawa jakości odżywiania dzieci przedszkolnych i poszerzenie świadomości w zakresie naturalnego odżywiania.

Mamy nadzieję, że wspólnie uda nam się zmienić przedszkolną dietę dzieci na zdrowszą i naturalną. Zapraszamy do realizowania programu Zdrowego Przedszkolaka!

Dziękujemy:

  • ambasadorom kampanii  Monice Mrozowskiej  ? Szaciłło, Maciejowi  Szaciłło, Grzegorzowi  Łapanowskiemu za fantastyczne wystąpienia i wsparcie
  • Pani wicekurator Hannie Rajcic-Mergler oraz  prof. dr hab. Janowi Jeszka, kierownikowi  Katedry Higieny Żywienia Człowieka na UP, którzy rozpoczęli konferencję.
  • wykładowcom: Dorocie Łapie, Marii Hirowskiej, Katarzynie Rudnickiej, Aldonie Furmaniak, Marcinowi Soji
  • wolontariuszom

Po Konferencji niektóre przedszkola zaczęły wdrażać zalecenia naturalnej diety z powodzeniem. Część z tych Przedszkoli uczestniczy w tej chwili w naszych Seminariach (szczegóły poniżej). Można dołączyć do projektu w każdej chwili. Zapraszamy!!


Żywienie dla zdrowia i rozwoju dziecka - seminaria

Serdecznie zapraszamy dyrektorów i nauczycieli  przedszkoli w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org na cykl seminariów, których celem jest upowszechnienie wiedzy na temat prawidłowego żywienia  dzieci przedszkolnych, w celu zapewnienia zdrowia  i  prawidłowego rozwoju.

Seminaria są prowadzone pod patronatem Wielkopolskiego Kuratora Oświaty.


Pierwsze seminarium: Dieta naturalna w przedszkolach
Relacja

W dniu 23.11 w  odbyło się pierwsze z cyklu seminarium Dieta naturalna w Przedszkolu ? Zdrowego Przedszkolaka.org  dla pracowników przedszkolnych w Poznaniu. 

Pani Ewa Superczyńska z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli powiatała wszystkich uczestników.
Na seminarium w Poznaniu przybyło ok.50 osób , dyrektorki przedszkoli, intendentki, kucharki. Ucieszył nas fakt, że wróciły też osoby, które były już na naszej Konferencji 4 lutego.
Spotkanie rozpoczęła Dorota Łapa przedstawiając aktualny stan projektu, a zaraz potem Maria Hirowska poprowadziła I część wykładu, podczas którego omawiała: Wpływ żywienia na zdrowie.

W przerwie uczestnicy zostali zaproszeni na poczęstunek, który przygotowany został przez moderatorki projektu wraz z wolontariuszkami. Można było skosztować  kanapki z pastami warzywnymi i fasolami na chlebie otrzymanym od sponsora, jakim była Piekarnia u Wacka z Poznania. Chleby z tej piekarni wyróżniają się bowiem czystością mąk, są wypiekane bez użycia jakichkolwiek polepszaczy. Do kanapek była kawka orkiszowa oraz herbata ziołowa z kopru włoskiego, imbiru i maliny z miodem. Była również owsianka z koskosem, rodzynkami i jabłkami.

Po przerwie drugą część  wykładu poprowadziła Dorota Łapa omawiając temat budowania odporności pożywieniem. Podczas wykładu padały pytania praktyczne, na które prowadzące starały odpowiadać na bieżąco.

Pod koniec spotkania nastąpiła wymiana doświadczeń. Zarówno moderatorki, jak i nowi uczestnicy byli bardzo zainteresowani doświadczeniami wdrażania zmian w niektórych przedszkolach. Uczestniczki opowiadały   jakie zmiany udało się wprowadzić w żywieniu, w jakich postaciach podawana jest kasza jaglana, w których przedszkolach udało się wyeliminować słodkie, gotowe jogurty i wiele innych uwag.

Zapraszamy na kolejne seminaria !

Harmonogram

Termin Temat spotkania
23 XI 2012 Dieta naturalna w przedszkolach
14 XII 2012 Cukier w diecie dziecka ? wpływ na naukę, naturalne izdrowe zamienniki
11 I 2013 Ekonomiczne aspekty diety naturalnej
8 II 2013 Zalecenie i schematy wprowadzania diety naturalnej do  przedszkoli
1I II 2013 Gotowanie bez sztucznych dodatków ? zioła i przyprawy w kuchni

Wykłady w  Komitecie Ochronny Praw Dziecka

Czas po narodzinach oraz wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. To, co jemy, wpływa bezpośrednio na samopoczucie i ważne czynności naszego organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie często kształtują późniejsze wybory. Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo odpowiednio dla danego wieku, różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone ? naturalne i wysokiej jakości. Jadłospisy dzieci w przedszkolach są w większości dobrze skomponowane pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów. Jednak wybór produktów spożywczych w znaczącym stopniu nie jest oparty o żywność dobrej jakości, stosuje się np. produkty przetworzone technologicznie, z dużą zawartością dodatków chemicznych, niedostosowane do pory roku. W rzeczywistości takie posiłki dla dzieci nie wspierają w pełni zdrowia i rozwoju dziecka oraz ich zdolności poznawczych.

Termin: 29 listopada godz. 10:00,

Prowadząca: Maria Hirowska

Termin: 5 grudnia godz. 17.30

Prowadząca: Joanna Szurkowska ( nowy moderator Zdrowego przedszkolaka.org)

 

Zapisy: szkolenia@kopd.poznan.pl

 

Seminarium organizowane w ramach projektu "Rodzina na starcie" współfinansowanego ze środków The Velux Foundations w ramach programu "Bezpieczne dzieciństwo" Fundacji Dzieci Niczyje.

 

Partnerzy: Orkiszowe pola, Antoshkowe Smaczki