KONFERENCJA ZdrowyUczen.org

KONFERENCJA NA RZECZ EDUKACJI, BUDOWANIA ŚWIADOMOŚCI,

RROPAGOWANIA ZDROWYCH POSTAW ŻYWIENIOWYCH ORAZ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ

WŚRÓD SPOŁECZNOŚCI SZKOLNEJ SZKÓŁ WIELKOPOLSKICH.

 

 

13 LUTEGO 2016r.    10.00 – 17.15

Collegium Da Vinci; Poznań, ul. gen. T. Kutrzeby 10

 

9.00-9.55: Rejestracja uczestników.

 

10.00-10.20: Uroczyste otwarcie Konferencji. Powitanie uczestników oraz krótkie wystąpienia Gości Specjalnych oraz Gospodarza Konferencji Collegium Da Vinci.

 

SESJA I    10.20–11.30 : „Żywienie – o co tyle hałasu?”

 
1.     “Jak żywią się dzieci szkolne na różnych poziomach rozwoju:
jak rodzice chcą żywić swoje dzieci i jak powinny być żywione dzieci w szkołach?” (30 min.)

mgr inż. Dorota Łapa (dietetyk, terapeuta, technolog żywienia, Centrum Naturalnego Odżywiania “Orkiszowe Pola)
Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego Konferencji “ZdrowyUczeń.org”
 
2.     Twoja “Szkoła na Widelcu” (10 min.)

Prezentacja multimedialna projektu edukacyjnego Fundacji “Szkoła na Widelcu” Grzegorza Łapanowskiego (kucharz, moderator pokazów i warsztatów kulinarnych, juror programu “Topchef” Telewizji Polsat).
 
3.     “Co dzieci jeść powinny - ze szczególnym uwzględnieniem śniadań!” (30 min.)

mgr Anna Żywica, mgr inż. Dominika Nitschke– Michalak

Moderatorki Kampanii ZdrowyPrzedszkolak.org; Dietetyczki Centrum Naturalnego Odżywiania “Orkiszowe Pola

 

11.30–11.50: PRZERWA ŚNIADANIOWA

 

SESJA II 11.50-13.20: „Aktualne aspekty prawno-medyczne zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w Polsce.”

 

Podczas sesji II i III poruszony zostanie temat wprowadzenia w życie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Tematy poruszane w referatach oraz podczas moderowanej dyskusji bezpośrednio nawiązywać będą do praktycznych rozwiązań zgodnych z rozporządzeniem MZ.

 
1.     “Zagrożenia płynące z przetworzonej żywności. Uzależnienia żywieniowe.” (20 min.)

mgr inż. Dorota Łapa (dietetyk, terapeuta, technolog żywienia, Centrum Naturalnego Odżywiania “Orkiszowe Pola)
Moderatorka Kampanii ZdrowyPrzedszkolak.org
 
2.     “Choroby dietozależne– wzrastające zagrożenie dla zdrowia i życia.” (20 min.)

lek. med.  Justyna Okupniak (internista, dietetyk, konsultant żywienia; NZOZ LuXMed - Poznań)

3.     “Zdrowe żywienie dzieci i młodzieży – implikacje praktyczne płynące z Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r.” (10 min.)

Prezentacja Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej mgr inż. Dorota Łapa, mgr inż. Izabela Wojdyła

4.  Pozyskiwanie funduszy publicznych na działania edukacyjne umożliwiające szerzenie zdrowego stylu życia  (15 min.)

mgr Agnieszka Frąckowiak (prezes Stowarzyszenia PsycheSomaPolis)

5. Prezentacja Kampanii “We Love Eating” (10 min.)

Centrum Inicjatyw Senioralnych w styczniu 2014 roku zostało partnerem pilotażowej kampanii: “We love eating. Rozsmakuj się w zdrowiu" koordynowanej przez P.A.U. Education SL (Barcelona, Hiszpania) w siedmiu miastach europejskich. Kampania realizowana jest pod patronatem Komisji Europejskiej.

Projekt zakończył się we wrześniu 2015 roku.

 

13.20–14.00: PRZERWA OBIADOWA

 

SESJA III 14.00-15.20: „Doświadczenia: gotowanie, motywowanie, aktywne i sugestywne przekazywanie wiedzy.”

 
1.     “Z pamiętnika praktyka - czyli jak smacznie i zdrowo gotować dla dzieci i młodzieży?” (30 min.)

mgr inż. Izabela Wojdyła (Właścicielka firmy „Pyszoty”; moderator i realizator projektów edukacyjno-kulinarnych)
Autorski program żywienia dzieci i młodzieży pt.: “Pyszoty - Catering i Edukacja”
 
W części prelekcji zaprezentowany zostanie materiał pt.: “Jak to się robi?”, którego Autorem jest Jamie Trevor  Oliver – brytyjski kucharz, autor licznych programów i książek o tematyce kulinarnej.
 
2.     “Krótko o skutecznej perswazji. Psychologowie o przekonywaniu dzieci i młodzieży do zdrowego żywienia.” (15 min.)

mgr Maja Szatkowska (psycholog, moderator warsztatów dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym) Projekt “Pyszoty - Catering i Edukacja”; Zespół Ideownia oraz Pracownia Psychologiczna “Razem”
 
3.     Wystąpienie praktyków – jak zachęcać najmłodszych do próbowania nowych smaków, jak przekonywać rodziców do kuchni naturalnej (15 min)

Marcin Soja – kucharz, pasjonat gotowania dla dzieci, na co dzień pracuje w Społecznym Przedszkolu Lipowa Alejka
Mgr Jolanta Łakomska – Dyrektor Przedszkola Wesołe Skrzaty w Pobiedziskach
 
4.     Prosta recepta dla sklepików szkolnych – “jedzenie na wynos” slow school (15 min.)

mgr inż. Izabela Wojdyła (Właścicielka firmy Pyszoty; Projekt “Pyszoty - Catering i Edukacja”)

mgr Izabela Lenartowicz – psycholog

mgr Lucyna Woch – dyrektor Liceum Ogólnokształcącego Marii Magdaleny w Poznaniu

 

15.25 – 15.45: PODWIECZOREK

 

SESJA IV (15.45-17.00): „STYL ŻYCIA – ruch i aktywność fizyczna!”

 

1.       “ZDROWY jak RYBA” – autorski projekt antyfastfoodowy młodzieży licealnej z Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2 w Poznaniu (15 minut).

Prezentację poprowadzą  uczniowie zaangażowani w realizację projektu „ZjR”. 

2.     “Nowe oblicza wychowania fizycznego.(30 min.)

Prof. AWF dr hab. Michał Bronikowski
Kierownik Zakładu Dydaktyki Aktywności Fizycznej Akademii Wychowania Fizycznego im. E.Piaseckiego w Poznaniu
Autor (m.in.) poradnika pt.: “Wychowanie fizyczne – praca z uczniem zdolnym” oraz kierownik projektu “Aktywni nie tylko online” Wydziału Wychowania Fizycznego, Sportu i Rehabilitacji AWF (Poznań) realizowanego przy wsparciu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach pakietu: “Akademickie Centrum Kreatywności”. Celem projektu jest poszukiwanie nowych metod motywowania młodych ludzi do podejmowania aktywności fizycznej.

3.     “Biologiczne uwarunkowania wysiłku  w sporcie.” (20 min.)

dr Janusz Brzozowski

Wyższa Szkoła Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu (Wydział Dietetyki WSZUiE)

Akademia Wychowania Fizycznego im. E. Piaseckiego w Poznaniu (Zakład Sportów Nowoczesnych i Obronnych)

  

17.00-17.10: Zakończenie Konferencji “ZdrowyUczeń.org”.

Wręczenie rozlosowanych nagród.

Podziękowania i pożegnanie Gości Specjalnych, Uczestników i wolontariuszy konferencji.

 

ZAPRASZAMY!

Wszelkie posiłki podawane podczas konferencji są elementem edukacji żywieniowej i będą przygotowane wg najnowszych trendów zdrowego żywienia.

Konferencja odbywa się 13 lutego w godzinach 10.00–17.00,

w Collegium Da Vinci w Poznaniu (dawne WSNHiD), ul. gen. Tadeusza Kutrzeby 10

sala 004

PARKING: na ulicy