Dietetyka klasyczna
Dietetyka klasyczna nazywana właściwie na uczelniach nauką o żywieniu człowieka jest nauką dość młodą, choć jak widać bardzo dynamicznie rozwijającą się. Możliwości badawcze dają nam ogromną wiedzę nt niemalże każdej cząsteczki wchłanianej żywności.
Składniki pokarmowe czyli białka, tłuszcze i węglowodany są nieustannie rozkładane na części pierwsze i bilansowane w diecie.
Poziomy mikroelementów i witamin, dokładnie zbadane, nieustannie odkrywane na nowo, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiedza o nich daje możliwość diagnozowania, a których brak, ich suplementowania.
Obserwuję jednak, że wiedza dietetyki klasycznej jest niepełna. Brak jej jakiegoś indywidualnego podejścia do pacjenta. Liczenie kalorii i bilansu składników pokarmowych wydaje się niejednokrotnie być niewystarczającym by pomóc w uzdrawianiu chorych przy pomocy diety.
Dlatego tak bardzo interesujące i inspirujące stały się dla mnie teorie dietetyki wschodu, a przede wszystkim Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oraz wiedza jaką pozostawiła na temat żywności jako lekarstwa św. Hildegarda z Bingen.
Zapraszam i zachęcam do poznania tej niezwykle ciekawej wiedzy jaką niosą starożytne i średniowieczne mądrości.
Posługuje się głównie wiedzą nt. zawartości podstawowych składników żywieniowych jak węglowodany, tłuszcze, białka oraz witaminy i minerały w pożywieniu oraz jego kalorycznością.
Dorota Łapa
Żywieniowe zalecenia, ogólne zalecenia żywieniowe opracowywane na podstawie badań i aktualnego stanu wiedzy w tej dziedzinie. Zalecenia takie opracowuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). W Polsce zalecenia zostały opracowane przez Komitet Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk, Instytut Żywności i Żywienia oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych. Zalecenia te są następujące:
- Jedz regularnie minimum trzy posiłki dziennie.
- Twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
- Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Warzywa najlepiej jeść na surowo lub krótko gotowane.
- Dwa, a najlepiej trzy razy dziennie spożywaj mleko, biały ser, jogurty lub kefiry o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Mięso i jego przetwory jedz w ilościach umiarkowanych, dwa lub trzy razy w tygodniu. Wybieraj mięso chude. W pozostałe dni jadaj dania z ryb i roślin strączkowych (fasola groch, soja).
- Ograniczaj ilość spożywanego tłuszczu. Do przyrządzania potraw tłuszcze zwierzęce zastępuj olejami lub oliwą z oliwek.
- Ograniczaj spożywanie soli kuchennej. Jedna płaska łyżeczka soli dziennie dodawana do potraw powinna wystarczyć. Nie dosalaj.
- Zachowaj umiar w jedzeniu cukru i słodyczy. Zamiast słodyczy jadaj więcej owoców i warzyw.
- Bądź aktywny ruchowo. Pomoże Ci to utracić nadmiar dostarczonych z pożywieniem kalorii. Pamiętaj, że ruch może często zastąpić lekarstwo, lecz żadne lekarstwo nie zastąpi ruchu.