Czas start...2

Witamy serdecznie,

już tylko dwa tygodnie dzielą nas od Świąt. Lista zadań zrobiona? Podzielona pomiędzy domowników? Prezenty kupione? Zobaczcie co dalej.

Dekoracje! Jedna z piękniejszych tradycji, czyli dekorowanie naszych domów. Teraz, kiedy jeszcze nie ma aż tyle na głowie, jest dobry czas, aby postanowić w jakim stylu będziemy dekorować dom – klasyczny, złoto-srebrny, zabawkowy, skandynawski, czy też zupełnie inny, Wasz… Może poprosić dzieci, żeby przygotowały jakieś ozdoby DIY? A może będą to suszone cytrusy i pierniczki? Nie zapomnijcie o sprawdzeniu lampek choinkowych.

To już ten moment, kiedy powinniśmy się również zastanowić nad tym co będziemy jeść przy świątecznym stole. Według tradycji powinno być 12 potraw, jednak dzisiaj bywa różnie. Najczęściej nasze stoły się uginają. Zaplanuj co musisz kupić, przygotować. Niektóre produkty np. ryby, czy mięso na pierwsze i drugie Święto warto zamówić wcześniej, żeby się później nie zdziwić. Sprawdź także, czy na pewno nie brakuje Tobie niezbędnych przypraw i dodatków.

Zabrakło czasu na pierniczki? A może chcesz je dorobić na choinkę? Oto szybki i prosty przepis:

PIERNIKI

Składniki

  • 1 kg mąki ( np. ½ kg żytniej, ½ kg orkiszowej)
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki miodu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka mielonych goździków
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie

Łączymy składniki i formujemy kulę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 7-8 mm i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C przez około 7 min.